Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum
Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, în perioada 9 noiembrie – 10 decembrie 2023, expoziția retrospectivă de pictură „Vibrații de veșnicie” semnată de Maria Lazăr.
Artista Maria Lazăr (1923 – 1998) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București (1954), urmând ca timp de doi ani să fie profesor asistent la Secția de tapiserie și desene din cadrul acestei instituții. În anul 1956 a ocupat prin concurs postul de pictor decorator la Opera Română din Iași, iar în 1961 a activat ca lector universitar la Facultatea de Arte Plastice din Iași, unde a predat cursul de Artă decorativă.
În 1956 participă pentru prima dată la o expoziţie colectivă, Expoziţia interregională de la Iaşi, cu patru lucrări: „Margine de sat”, „Peisaj din împrejurimile Iaşului”, „Colţ din cartierul lipovenesc Nicolina” şi „Case la margine de Iaşi”. Are mai multe expoziții personale la Iași, Bacău, Suceava și Piatra Neamț și participă la manifestări colective, expoziții anuale, regionale, interregionale organizate la Sala „Victoria” și Galeriile „Cupola” din Iași și Bacău, precum și la expozițiile naționale de artă plastică de la Sala „Dalles” București, în 1964, 1966, 1969.
Artistul plastic Maria Lazăr s-a remarcat prin interesul acordat vieții satului românesc surprinzând tradițiile, sărbătorile, ocupațiile oamenilor simpli, peisajelor din zona Moldovei, dar și basmelor populare românești. Personajele sunt în comuniune cu natura și se remarcă prin gestică și atitudini. A preferat ca genuri artistice compoziția, peisajul, portretul, pe care le-a reprezentat în tehnica uleiului, tehnică mixtă, pictură pe sticlă, folosind o manieră decorativă.
Muzeul de Artă din Iași păstrează o colecție de picturi ale Mariei Lazăr din anii 1981 și 1985.
Invităm publicul să admire creațiile artistei prezente pe simezele Muzeului Unirii (str. Alexandru Lăpușneanu, nr. 14).
Vernisajul va avea loc joi, 9 noiembrie 2023, ora 15.00, avându-l ca invitat pe prof. univ. dr. Constantin Tofan.