Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Art Safari, invită publicul să viziteze, la Palatul Culturii din Iași, în perioada 20 septembrie – 20 octombrie 2023, două dintre expozițiile care au cucerit publicul la București și care își încep, astfel, itinerariul prin țară.
Constantin Artachino la Muzeul Etnografic al Moldovei
Expoziția dedicată marelui pictor Constantin Artachino (1870 – 1954), realizată cu sprijinul Muzeului Municipiului București și al Muzeului Național de Artă al României, poate fi admirată în spațiile Muzeului Etnografic al Moldovei, de la Palatul Culturii, alături de cele două ample expoziții temporare principale: „Sărbatoarea în sat. Spiritualitate și artă” și „Cotidianul țărănesc. Inventivitate și măiestrie”, care surprind cele două coordonate fundamentale din viața civilizației arhaice românești: sărbătoarea și cotidianul. Vernisajul va avea loc miercuri, 20 septembrie, de la ora 12.00. Curatorul expoziției este Elena Olariu.
Datorită originii familiei sale (portul Artachi de la Marea Marmara, Imperiul Otoman), Constantin Artachino a fost atras de lumea orientală și balcanică. A pictat mult în Bulgaria, la Sofia, Silistra și Balcic, în Dobrogea, de la elemente de arhitectură, până la figuri umane și port tradițional. Elev strălucit al lui Theodor Aman, Artachino a debutat sub auspiciile Simbolismului, preluând influențe din zona Academismului, dar și din cea a Postimpresionismului. Întreaga sa operă a rămas sub semnul creației extrem de elegante și de echilibrate, în linii și contururi clare, perfect armonizate. Picturile artistului dau adesea impresia de monocromie, prin reducerea semnificativă a contrastelor la o singură culoare dominantă. Considerat maestru al portretului și al peisajului, genuri pe care le-a abordat cu predilecție, artistul impresionează prin echilibrul și precizia lucrărilor sale, dar și prin realismul tulburător, surprins în Dobrogea sau pe malurile Dunării. Lucrările prezente acum în expoziție provin de la muzee din întreaga țară, dar și din colecții private.
Ondine Slimovschi la Muzeul de Artă
Cea de-a doua expoziție itinerată de Art Safari la Iași este dedicată artistei contemporane Ondine Slimovschi (n. 1982) și poate fi admirată în Rotonda Muzeului de Artă.
Ondine Slimovschi este o artistă a mitologiei senine, a bestiarului basmelor, ilustrând interesul activ al artistei față de melancolia esteticii din secolul al XIX-lea. Artista explorează figura feminină, dar nu atât din perspectiva analizei de portret, cât ca element arhetipal, purtător de simboluri și emoții provenite direct din cele mai profunde straturi ale subconștientului. Imaginile sale narative încorporează elemente din lumea vegetală, faună și mitologie, ilustrând interesul artistei față de melancolia esteticii din secolul al XIX-lea și proiectarea, respectiv, sensibilizarea percepției, în mediul social contemporan.
„Dobrogea și Orientul pictate în tușe de mătase de Artachino, dar și personajele de basm ale lui Ondine vă așteaptă timp de o lună la Iași” – Ioana Ciocan, CEO Art Safari.
Art Safari este organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la ediția cu numărul 13, și realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și din străinătate, precum și alături de colecționari privați, ample expoziții retrospective, care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Proiect cultural național strategic, Art Safari este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. Mai multe detalii: artsafari.ro. Cele două expoziții itinerate la Iași sunt realizate în parteneriat cu Lidl România.
Expozițiile dedicate artiștilor Constantin Artachino și Ondine Slimovschi pot fi vizitate până pe 20 octombrie 2023, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultima intrare), cu biletul aferent Muzeului Etnografic al Moldovei/ Muzeului de Artă sau cu bilet de expoziție temporară. Detalii: www.palatulculturii.ro
Vă așteptăm cu drag!