Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Back to all Post

CINEMATECA DE JOI 16 decembrie 2014 – 16 ianuarie 2015

Duminică, 14 decembrie, a fost deschisă la Muzeul Unirii seria de manifestări „Epoca de Aur: expoziție și cinematecă”. Pe lângă vernisajul expoziției „Copilăria în Epoca de Aur” și lansarea unui volum despre Revoluție, a fost inaugurată campania „DONEAZĂ și scrie-ți istoria!”. Ciclul de manifestări dedicate celor 25 de ani scurși de la evenimentele din decembrie 1989 continuă la Muzeul Unirii printr-o serie de filme documentare ce au ca subiect Epoca de Aur, reunite într-un demers numit, în spiritul acelor vremuri, „Cinemateca de joi”.

„Cinemateca de joi” programează o serie de proiecții menită să aducă perspective diferite asupra vieții în comunism. Astfel, joi, 18 decembrie, ora 17.00, facem o incursiune alături de personajele din primul film documentar, „Metrobranding” (regia: Ana Vlad și Adi Voicu), printre starurile comerțului românesc de dinainte de 1989: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni sau maşina de cusut Ileana. Proiecția este urmată de o dezbatere pe teme de branding, la care participă și specialiștii Raluca Gavrilescu și Adrian Mironescu.

În data de 8 ianuarie, ora 17.00, va fi prezentat „Dacia, dragostea mea” (de Ștefan Constantinescu și Julio Soto), care propune o paralelă între evoluţia României din perioada comunistă până în anul 2009 – momentul realizării filmului și cel mai emblematic simbol al său – automobilul Dacia. Joi, 15 ianuarie, ora 17.00, publicul este invitat la proiecțiile filmelor „Lupta cu inerția” și „Trupa fără nume” ale artistului ieșean Matei Bejenaru. Curatorul „Cinematecii de joi” este George Pleșu.

Miza principală a întregului demers este implicarea comunității, deoarece contribuțiile participanților personalizează și diversifică vocile și experiențele prezentate. Această implicare se concretizează pe două planuri: pe de o parte, dezbaterile care vor însoți aceste proiecții au rolul de a trasa un arc peste timp și de a invita la un dialog între generații, iar de pe altă parte se dorește atragerea comunității în efortul de creare a unei colecții puternice de istorie recentă.

Donațiile din cadrul campaniei „DONEAZĂ și scrie-ți istoria!” pot consta în bancnote, reviste sau timbre până la obiecte uitate într-o debara sau într-un pod: aparate de radio, televizoare, uniforme și diverse accesorii. Pe baza unei selecții tematice, toate acestea vor intra în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei și, ulterior, în expozițiile organizate de specialiștii secției de Istorie contemporană. Campania „DONEAZĂ și scrie-ți istoria!” se va desfășura pe toată durata expoziției.

Muzeul de Istorie a Moldovei și Departamentul Relații publice, marketing, proiecte și programe culturale din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează în perioada 14 decembrie 2014 – 15 ianuarie 2015 la Muzeul Unirii, sub genericul „EPOCA DE AUR. Expoziţie şi cinematecă”, un ciclu de activităţi menite să marcheze împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist. Programul include expoziția „Copilăria în epoca de aur”, un ciclu de proiecții denumit, în spiritul acelor vremuri, „Cinematecă” și campania „DONEAZĂ și scrie-ți istoria!”

Add Your Comment

© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.