Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă celebrează în această perioadă a anului creația feminină, reunind pe simeze o suită de lucrări din patrimoniul muzeului, semnate de 40 de artiste românce, printre care: Cecilia Cuțescu – Storck, Elena Popea, Maria Ciurdea Steurer, Margareta Sterian, Georgeta Năpăruș, Nutzi Acontz, Micaela Eleutheriade, Ligia Macovei, Simona Chintilă, Iulia Hălăucescu, Maria Lazăr, Wanda Sachelarie Vladimirescu, Lucia Dem. Bălăcescu, Magdalena Rădulescu, Georgeta Arămescu Anderson, Viorica Balan, Angela Popa Brădean etc.
„Creația feminină în colecțiile Muzeului de Artă Iași” este un proiect curatorial semnat drd. Valentina Druțu, ce facilitează o lectură nouă şi complexă a universului artistic conceput de primele plasticiene din România, dublat de activitatea lor militantă pentru emancipare. Invitând la abandonarea oricăror prejudecăţi, expoziţia este o incursiune spectaculoasă şi revelatoare în universul mai puțin cunoscut al acestor creatoare, al căror parcurs artistic este strâns legat de mişcarea feministă.
Demersul expozițional își propune să surprindă manifestările feminine din plastica românească a veacului al XX-lea, cu deosebire din perioada interbelică, reliefând contribuția extrem de importantă pe care artistele au avut-o prin frecvența, amploarea și remarcabilul lor nivel artistic, la consolidarea unei configurații moderne a plasticii românești.
Expoziția „Creația feminină în colecțiile Muzeului de Artă Iași” poate fi vizitată în spațiile Muzeului de Artă de la Palatul Culturii, în perioada 30 decembrie 2022 – 12 februarie 2023. Publicul este invitat să descopere frumusețea creațiilor semnate de artistele românce, cele mai multe dintre lucrări fiind expuse pentru prima dată în cadrul muzeului.
Parcursul expozițional din spațiul muzeal este completat în mediul online, propunând o alternativă accesibilă unor categorii cât mai diversificate de public, o inițiativă ce poate constitui un model de bună practică prin conturarea unui nou mod de relaţionare cu publicul, mult mai angajat în sfera virtualului. Astfel, după finalizarea expoziției, lucrările vor putea fi admirate în singura colecție muzeală virtuală dedicată acestor artiste plastice din România: „Creația feminină în colecțiile Muzeului de Artă Iași”.