Inițiatorii proiectului își propun să reconstituie epoci definitorii din istoria națională, prin intermediul câtorva artefacte reprezentative, de o mare încărcătură simbolică, care sintetizează un întreg context cultural, economic, tehnologic sau politic, obiectele fiind prezentate publicului prin imagine, text și material filmat.
Primul episod realizat de Muzeul de Istorie a Moldovei a adus în prim-plan civilizația „Cucuteni” – un nume cunoscut atât în rândul celor care se ocupă de cercetarea preistoriei, cât și a numeroșilor pasionați de realizările marilor civilizații ale umanității. Prezentarea realizată de muzeograf dr. Loredana Solcan a constituit un record de audiență, după cum precizează inițiatorii proiectului, și poate fi urmărită în continuare pe blogul ICR New York:
The History of Romania in One Object / Cucuteni Painted VesselCel de-al doilea episod, programat pentru luni, 28 septembrie 2020, spune povestea Sabiei lui Alexandru Ipsilanti, care poate fi admirată în expoziția „Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită”, deschisă în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii Iași. Textul este semnat de dr. Sorin Iftimi, istoric și curator; prezentarea video este realizată de dr. Cătălin Hriban, istoric. Materialele filmate de la Iași, în cadrul acestui proiect, sunt realizate de Mihai Neagu.
The Sword of Prince Ipsilanti / The History of Romania in One ObjectPremieră online
https://www.facebook.com/RCINYOra 21.00, ora României (2 p.m. EDT)
Materialele pot fi accesate oricând după premieră, pe Facebook, Youtube și Website – Romanian Cultural Institute in New York/ ICR New York.
Data de difuzare a următorului episod este 5 octombrie 2020.
Însemnele masonice aparținând lui M. Kogălniceanu, prezente în expoziția permanentă a Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Decorațiile lui Alexandru Ioan Cuza, de la Muzeul Unirii din Iași se numără printre următoarele subiecte abordate în acest proiect.
Vă invităm să ne urmăriți online și vă așteptăm cu drag la muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași!