Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
A devenit o adevărată tradiție ca ieșenii să se fotografieze alături de Palatul lor. Și asta în toate anotimpurile, nu la o dată anume din an. Sunt deja patru-cinci generații de când ieșenii sau iubitorii de Iași, veniți de departe, și-au făcut fotografii cu Palatul, pentru a păstra acasă, în albumele de familie, o asemenea amintire. Este un mod de a putea lua Palatul acasă la el, de către fiecare… În epoca internetului, o parte dintre aceste imagini, păstrate cu afecțiune, au ajuns în mediul virtual, spre bucuria tuturor. O împletire interesantă între interesul față de trecut și pasiunea pentru tehnologia modernă. Postăm un set de fotografii vechi, culese de pe net, care stau mărturie asupra acestei relații dintre Palat și vizitatori, construită pas cu pas, de-a lungul zecilor de ani, și verificată în timp. Putem considera că o asemenea expoziție este ideea voastră, a celor care ați postat pe net astfel de imagini, pentru ca și alții să se bucure de ele.
Palatul Culturii, sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, își redeschide porțile pentru public, iar ieșenii sunt așteptați să revină la ei acasă… Este un bun prilej pentru o plimbare la Palat, în familie, în grupuri mici de prieteni, așa cum îngăduie vremurile actuale. Putem relua vechea tradiție de a imortaliza această vizită cu o fotografie de grup în fața Palatului, pe care să o putem lua acasă și să o arătăm nepoților noștri.
De asemenea, lansăm o invitație, sau o „provocare”, cum se spune mai nou: construiți împreună cu noi această expoziție de imagini, plecând de la setul de fotografii postate aici. Vă îndemnăm să căutați prin albumele de familie și să găsiți fotografii vechi, cu părinții, bunicii sau chiar străbunicii voștri, care s-au fotografiat alături de clădirea-simbol a orașului nostru: Palatul Culturii. Veți fi parte a acestui proiect și fiecare dintre voi are ocazia de a pune câte o cărămidă la construcția virtuală a acestui edificiu, o catedrală a identității și memoriei, asemeni unui castel din cărți de joc, dar pe care nu îl va putea spulbera orice adiere de vânt. Va fi asemeni unui dar făcut „urmașilor și urmașilor urmașilor voștri”, cum bine grăia Voievodul a cărui statuie de bronz veghează la veșnicia acestui oraș.
Deci, așteptăm de la voi vechile fotografii de familie făcute în fața Palatului, în format electronic, la adresa: palatuliesenilor@palatulculturii.ro.
Transmiterea fotografiilor reprezintă acordul dumneavoastră de a fi postate.
Muzeograf dr. Sorin Iftimi
Sursa foto: cimec.ro