Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Conferința Națională de Educație Penitenciară „Reeducare prin tortură versus reeducare prin cultură”

15 noiembrie 2018 @ 12:00 - 18 noiembrie 2018 @ 19:00

Penitenciarul Iași, prin Serviciul Educație și Asistență Psihosocială, organizează Conferința Națională de Educație Penitenciară „Reeducare prin tortură versus reeducare prin cultură” care va avea loc la Iași, în perioada 15 – 18 noiembrie 2018. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Palatul Culturii, Penitenciarul Vaslui, Asociația E-Team Psychology, Fundația Svasta București, Asociația Salvați Copii – Filiala Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea București, Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Manifestarea se va derula pe parcursul a patru zile, în perioada 15 – 18 noiembrie 2018, și va constitui un bun prilej de a aduce împreună specialiști din țară, dar și parteneri din Japonia și Republica Moldova, implicați în educația adulților, din domeniile educației, sociologiei și psihologiei, psihopedagogiei, culturii, artei, asistenței sociale, dar și din alte ramuri, într-o abordare interdisciplinară.

Scopul principal al conferinței este de a dezvălui complexitatea activităților educaționale și de a asigura transparența intervențiilor de reintegrare socială din detenție. Mai mult decât atât, conceptul inedit de organizare a evenimentului, prin abordările multidisciplinare și multiculturale, pun în prim plan, prin antiteza cu trecutul, abordarea contemporană a muncii în penitenciar, cât și imaginea angajatului, care este mai mult decât un „gardian”: este specialist, intelectual, dedicat misiunii sale și creativ în fața provocărilor cotidiene.

Conferința se va desfășura pe mai multe secțiuni, iar o parte dintre evenimente se vor desfășura la Palatul Culturii din Iași, în Sala „Henri Coandă”, după cum urmează:

Vineri, 16 noiembrie (9.30 – 18.00): secțiune dedicată educației formale, nonformale și informale a adulților. În paralel cu dezbaterile, se vor desfășura workshop-uri creative de caligrafie, arta mozaicului, fotografie.

Sâmbătă, 17 noiembrie (9.30 – 18.00): secțiunea alocată subculturii peniteniare – experți antropologi, etnomuzeologi, artiști, medici psihiatri, geologi vor face o incursiune în simbolistica tatuajelor, manelelor, arta stradală și arta penitenciară, peisajul și arhitectura instituțională, impactul și analiza comportamentală a infractorilor.

Duminică, 18 noiembrie (9.30 – 14.00): secțiunea dedicată reeducării prin tortură versus reeducare prin cultură – lansarea și vizionarea filmului „Experimentul Pitești”, teleconferința cu regizorul Victoria Baltag și dezbateri cu invitații supraviețuitori ai acelor vremuri.

Expoziție de fotografie „Pe Strada Vicol. Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași”

În perioada 16 – 17 noiembrie 2018, în fața Sălii „Henri Coandă”, va putea fi vizitată expoziția de fotografie „Pe Strada Vicol. Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași”, semnată de Iulian Ursachi. Vernisajul va avea loc vineri, 16 noiembrie 2018, ora 17.00. Intrarea este liberă.

Expoziția este rezultatul unui proiect inedit, realizat în colaborare cu administrația Penitenciarului Iași.

„În luna noiembrie, la Iași, 621 de persoane sunt private de libertate. Penitenciarul e o lume aparte. În spatele zidurilor nu tocmai înalte se află un univers despre care știm puțin, speculăm mult și de care ne ferim, încadrând subiectul într-o temă delicată a societății în care trăim. Proiectul fotografic al Penitenciarului din Iași la care am lucrat împreună cu Desirée Halaseh, autoarea jurnalului de călătorii «Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India», îți oferă o perspectivă atât contemporană, cât și istorică a acestei instituții, prezentând detalii din cotidianul deținuților”. (Iulian Ursachi)
Iulian Ursachi (n.1982) este fotograf freelancer, iar lucrările sale documentează locuri și oameni din India, Myanmar, Cuba, Iordania, Republica Moldova, Ucraina, Turcia și România.

Detalii

Începe:
15 noiembrie 2018 @ 12:00
Se termină:
18 noiembrie 2018 @ 19:00

Organizatori

Penitenciarul Iași
Primăria Municipiului Iași
Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Palatul Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
Penitenciarul Vaslui
Asociația E-Team Psychology
Fundația Svasta București
Asociația Salvați Copii – Filiala Iași
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației
Universitatea București
Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca

Loc de desfășurare

Sala „Henri Coandă”, Palatul Culturii, Iași
Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1
Iași, Iași 700028
Telefon:
+40 232 275 979
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.