Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Complexul Muzeal Naţional ”Moldova” – Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, având drept parteneri Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Iaşi, Colegiul Național Iași, Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu”, Liceul Tehnologic Economic de Turism, Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări Iași, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, lansează proiectul cultural – educaţional MICROWORLD, finanțat de Fundaţia Comunitară Iaşi și Romanian-American Foundation, în parteneriat cu finanțatori locali: Amazon, Centric IT Solutions, ENDAVA, Continental, GFK, HEG, JCI Iași, Mios, Optymyze, Quartz Matrix, RomSoft, Scc Services, Sprocket și Xerox, care se va desfăşura în perioada februarie – mai 2017 la Muzeul „Poni-Cernătescu”, situat în Strada „Mihail Kogălniceanu” nr.7B, Iaşi.
Proiectul are ca scop promovarea ştiinţelor aplicative – chimia, fizica, biologia – în rândul elevilor claselor a VII-IX din instituţiile şcolare partenere, contribuind la îmbunătăţirea educaţiei ştiinţifice şi la dezvoltarea abilităţilor practice ale acestora.
În acest scop, elevii de la şcolile partenere vor participa la realizarea unor ateliere experimentale de microbiologie, a unei expoziţii temporare cu aparatură și instrumente optice şi a unui concurs de cunoştinţe generale având ca tematică instrumente și aparate optice, care se vor desfăşura în perioada februarie – mai 2017, la Muzeul „Poni – Cernătescu” Iaşi.
O pondere importantă în acest proiect o va constitui realizarea atelierelor experimentale de microbiologie, concepute atât prin observarea directă cât și prin executarea individuală, la care vor participa elevi și profesori din instituțiile școlare partenere. Acest mod de abordare va putea oferi o imagine concretă asupra lucrului cu microscopul în scopul dobândirii de către elevi a unor abilităţi practice, în identificarea microorganismelor studiate și în efectuarea de coloraţii specifice microorganismelor.
Prin desfășurarea acestui proiect educațional, Muzeul „Poni-Cernătescu” devine un mediu imersiv și interactiv care poate contribui la creșterea atractivității procesului de învăţare și la orientarea elevilor spre domeniile cu aplicabilitate practică.
Proiectul este coordonat de dr.ing. Monica Nănescu, şef al Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”. Echipa de implementare a proiectului este formată din specialişti ai muzeului (muzeograf Oana Florescu, conservator Iulia Caraiman), din cel al comunicării (dr. Coralia Costaş), dar și al resurselor financiare (ec. Maria Caras) urmărind transmiterea informaţiilor de specialitate într-o manieră cât mai prietenoasă şi mai accesibilă publicului larg.
Expoziţia temporară Aparate şi instrumente optice, organizată în perioada 21 februarie – 21 mai 2017, la Muzeul „Poni-Cernătescu” din Iaşi, familiarizează participanții la proiectul MicroWorld, dar și publicul vizitator cu piese de referință pentru istoria opticii. Conservate și valorificate de Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, obiectele de patrimoniu expuse, dintre care se remarcă: binoclul Zeiss Ykon pentru teatru (1920-1940, Germania), lanterna magică (1900-1920), camera de filmat Ernemann Werke (1917-1920, Dresda), nivela teodolitică Neuhofer & Sohn (1924, Viena), aparatul de proiecție pentru discuri stereo Junior (1950-1970, Belgia), luneta aparținând savantului Petru Poni (1900-1920) și microscopul de laborator Ml-4M (1978-1980, IOR – București), reprezintă mijloace tehnice utilizate de-a lungul timpului pentru mărirea, proiecția (pe diverse suporturi a unor desene, fotografii, discuri stereo, filme etc), observarea unor obiecte apropiate sau îndepărtate, dar și investigarea științifică a unor eșantioane biologice.
Vernisajul expoziției, ai cărei curatori sunt dr. Monica Nănescu și Oana Florescu, va avea loc marți, 21 februarie 2017, ora 13.00, la Muzeul ”Poni-Cernătescu”.