Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
Concentrându-se pe istoria generației Unirii – familii focșănene de pe ambele maluri ale Milcovului, implicate în lupta unionistă – cartea scoate la iveală, ca într-un album de familie, poveștile de viață ale unor personalități care au introdus Focșaniul în cărțile de istorie, atât prin realizările de ordin politic și civic, cât și prin cele de ordin cultural și urbanistic, conturând o lume aparte, cu educație înaltă, principii și bun gust, oameni cu valori solide și idealuri naționale. Scrisă într-un registru accesibil unui public cât mai larg, cartea construiește un arc peste timp, întrucât autorii au căutat urmași ai familiilor, au inventariat mărturii arhitecturale rămase în orașul de astăzi, au descoperit în colecții publice și private tablouri și fotografii neștiute despre o generație care a contribuit substanțial nu doar la Unirea Principatelor, ci și la independența României și, mai apoi, prin moștenirea lăsată, la Marea Unire.
Sub genericul „Chipurile Unirii”, expoziția reunește 20 de fotografii după portrete ale unor domni și doamne din cea de-a doua jumătate a secolului XIX, perioadă în care Focșanii Unirii au cunoscut o dezvoltare economică și culturală greu de egalat. Evenimentul poate fi considerat un gest prin care elita unionistă focșăneană este onorată în reședința domnitorului Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Unirii din Iași, în perioada 16 decembrie 2021 – 30 ianuarie 2022 (miercuri – duminică, orele 10.00 – 17.00; ora 16.30, ultima intrare). Accesul se face cu respectarea normelor sanitare în vigoare.