Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum
Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum
Ideea temei pleacă de la descoperirea, cercetarea și interpretarea unor miniaturi instrumentale aparținând unei compozitoare mai puţin cunoscute din a doua jumătate a veacului al XIX-lea: Elena Ciolac. Întrucât această pianistă nu se regăsește în lucrările de specialitate muzicală (compendii, tratate, enciclopedii), cercetarea vieţii ei a cuprins mai multe paliere de prezentare, prin apelarea la o varietate de surse scrise (documente de arhive, articole din publicistica vremii, studii de specialitate) şi iconografice (fotografii de epocă). Coroborarea tuturor informațiilor existente a permis conturarea unui întreg tablou ce cuprinde personaje (membrii familiei, profesori, prieteni apropiați), evenimente publice și private (baluri, concerte, sărbători familiale). Deşi a avut o viaţă scurtă, Elena Ciolac se evidențiază prin faptul că a fost nu numai o bună muziciană, o virtuoză a pianului, ci și o talentată compozitoare aparţinând curentului romantic.
Conceptul este realizat de muzeograf dr. Ioan Iațcu (Muzeul de Istorie a Moldovei Iași), alături de specialiști de la Palatul Copiilor Iași (prof. Petronela Damian), Inspectoratul Școlar Județean Iași (Inspector școlar pentru educație muzicală prof. dr. Roxana Ota) și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași (prof. Roxana Vîlcu).
Compozițiile muzicale ale Elenei Ciolac vor fi interpretate în primă audiție la nivel național. Publicul iubitor de istorie și muzică clasică este așteptat în data de 4 iunie 2022, ora 11.00, în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii Iași.