Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Închis acum
slide foto palatul culturii
MN_0030-fb_1
IMG_0036-fb_1
DESCOPERĂ
Muzeul de Istorie a Moldovei
Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași a fost conceput ca muzeu-pilot. Experienţa în organizarea sa, în primii ani postbelici, a stat la baza înfiinţării majorității muzeelor de profil din Moldova. Muzeul are ca orizont reprezentarea trecutului întregii Moldove istorice, din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană.
Expoziții temporare
În prezent, Muzeul de Istorie a Moldovei prezintă două expoziții temporare principale:
„Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, în spațiile care pun în valoare ruinele Curții Domnesti, evidențiind rolul de reședință fortificată, supusă mereu asalturilor militare. Colecțiile de arme albe și de foc, expuse cu acest prilej, dau viață vechilor ziduri, evocând vremurile eroice din istoria vechii capitale a Moldovei.
„Socializare și divertisment la 1900” – expoziția reunește piese din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei, redând atmosfera sfârșitului de secol XIX și început de secol XX.
De asemenea, publicul poate vizita numeroase expoziții temporare de scurtă durată.
DESCOPERĂ
Începuturile Muzeului
Muzeul de Istorie a Moldovei continuă activitatea Muzeului de Antichități, înfiinţat în 1916, pe lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. În 1952, Muzeul de Antichități a trecut din subordinea Universității în cea a Institutului de Istorie și Filologie din cadrul Filialei Iași a Academiei Române. În 1954, cu titulatura schimbată în cea de Muzeu de Istorie a Moldovei, a primit un nou sediu, în Palatul Culturii.
Până în 1968, a fost subordonat administrativ și științific Institutului de Istorie și Arheologie. După un scurt interval de timp în care a funcționat ca instituție distinctă, Muzeul de Istorie a Moldovei a intrat, din 1971, în componența Complexului Muzeistic Iași.
Muzeul de Istorie a Moldovei continuă activitatea Muzeului de Antichități, înfiinţat în 1916, pe lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. În 1952, Muzeul de Antichități a trecut din subordinea Universității în cea a Institutului de Istorie și Filologie din cadrul Filialei Iași a Academiei Române. În 1954, cu titulatura schimbată în cea de Muzeu de Istorie a Moldovei, a primit un nou sediu, în Palatul Culturii. Până în 1968, a fost subordonat administrativ și științific Institutului de Istorie și Arheologie. După un scurt interval de timp în care a funcționat ca instituție distinctă, Muzeul de Istorie a Moldovei a intrat, din 1971, în componența Complexului Muzeistic Iași.
Având la origine o colecție universitară și fiind patronat multă vreme de un institut de cercetare al Academiei, expoziția sa a păstrat un înalt nivel științific, dar a avut în vedere și deschiderea către publicul larg. Primul sector al expoziției permanente a fost deschis în 1957. Au urmat extinderi cronologice și refaceri tematice în 1960, 1964, 1971, 1974, 1989, 1990 și 1997. Expoziția permanentă a fost închisă în februarie 2008, în momentul în care clădirea Palatului Culturii a intrat, pentru prima oară după mai bine de 80 de ani, într-un amplu proces de restaurare.
Patrimoniul muzeului numără peste 50.000 de piese, aflându-se în continuă creștere, în special ca urmare a cercetărilor arheologice, dar și a unor descoperiri întâmplătoare, donații și achiziții. Acest patrimoniu este divizat în trei mari colecții: „Arheologie”, „Istorie” și „Numismatică și Medalistică”. Colecțiile Muzeului cuprind piese ilustrative pentru viaţa comunităţilor umane care au trăit în spaţiul est-carpatic începând din paleolitic şi până în zilele noastre, multe de valoare excepțională, importante pentru istoria și cultura universală.
Colecția „Arheologie”
Colecția „Arheologie” cuprinde atât piese provenite din vechiul patrimoniu al Muzeului de Antichități, cât și din cercetările sistematice desfășurate, începând cu jumătatea secolului trecut, în situri de referință pentru toate epocile istorice din zona Moldovei și a Dobrogei.
Cea mai veche piesă din patrimoniu, așchia clactoniană de la Valea Lupului (jud. Iași) atestă locuirea umană în zona Moldovei, încă din paleoliticul inferior. Muzeul deține o impresionantă colecție Cucuteni – cu artefacte provenind din așezarea eponimă, dar și din situri de referință ca Trușești (jud. Botoșani), Scânteia, Ruginoasa și Valea Lupului (jud. Iași) – , precum și piese de valoare deosebită provenite din siturile dacice și romane de la Lunca Ciurei (jud. Iași), Poiana (jud. Galați), Dumbrava (jud. Iași), Barboși (jud. Galați), din necropolele Sântana de Mureș-Cerneahov de la Erbiceni și Lețcani (jud. Iași) (fusaiola cu inscripție runică) sau din așezările medievale de tip urban de la Baia (jud. Suceava) și Iași (inclusiv de la Curtea Domnească).
Colecția „Numismatică și Medalistică”
include monede și tezaure monetare de referință pentru reconstituirea vieții economice și a schimburilor comerciale în spațiul nord-pontic.
Demne de menționat sunt Tezaurul de la Vovriești (jud. Vaslui) (cu monedă geto-dacică, bătută local), ca și cel mai mare tezaur monetar medieval din Moldova, Tezaurul de la Iași, care numără peste 14.000 de piese. Printre piesele de rezistență ale acestei colecții se află și câteva tezaure de obiecte de podoabă realizate din argint, incluzând și piese monetare (ca de exemplu, Tezaurul de la Răducăneni (jud. Iași), datat în secolele IX-X). Pentru epocile recente, colecția include ordine și medalii emise în România sub diverse administrații sau primite de diferite personalități ale vieții noastre publice, dar și plachete aniversare și comemorative care jalonează marile momente din istoria și cultura locală și națională.
Colecția „Istorie”
Colecția „Istorie” include obiecte extrem de variate, documentând atât viața cotidiană a celor mulți, cât și activitatea unora dintre marile personalități ale vieții politice și culturale ale țării și marile momente politice care au marcat istoria ultimelor secole.
Printre piesele extrem de valoroase trebuie amintite cele câteva pergamente sigilate emise de Cancelaria Domnească în secolul al XVII-lea, contășul de jupâneasă (veșmânt de mătase cu fire de argint și aur) provenit din necropola bisericii Sf. Sava din Iași, dar și obiecte aparținând familiilor unor oameni politici sau de cultură care au marcat istoria noastră în secolele XVIII-XX: Ghica, Sturdza, Mavrocordat, Kogălniceanu, Alecsandri, Gherghel, Petre Andrei, Victor Iamandi, G. T. Kirileanu, Ștefan Dimitrescu, Ștefan Procopiu.
Printre obiectele cu valoare istorică deosebită, trebuie amintite jilțul voievodului Alexandru Lăpușneanu de la Mănăstirea Slatina (jud. Suceava); tronul domnilor Moldovei de la începutul secolului al XIX-lea; sabia atribuită prințului Alexandru Ipsilanti, conducătorul „Eteriei” (1821); sabia de vânătoare cu monograma împăratului Napoleon al III-lea, dăruită lui Alexandru Ioan Cuza; cufărul de campanie al colonelului Cristodulo Cerchez, comandantul armatei otomane de la Plevna (cel căruia i s-a predat Osman Paşa).
DESCOPERĂ
Opere de interes
Colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei cuprind piese ilustrative pentru viaţa comunităţilor umane care au trăit în spaţiul est-carpatic începând din paleolitic şi până în zilele noastre, multe de valoare excepțională, importante pentru istoria și cultura universală.
Vas de argint cu stema domnească - Prima jumătate a secolului al XIX-lea
Sabia atribuită prințului Alexandru Ipsilanti, conducătorul „Eteriei” (1821)
Pandantiv din argint din Secolul IX-X, Tezaurul de la Răducăneni
Componență
Muzeul de Istorie a Moldovei are în componență și următoarele unități muzeale:
- Muzeul Unirii (str. Alexandru Lăpușneanu nr. 14, Iași),
- Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 11, Iași),
- Muzeul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa (str. Unirii, nr. 34, comuna Ruginoasa, jud. Iași)
- Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni (comuna Cucuteni, jud. Iași).
PĂȘEȘTE PE URMELE MARILOR PERSONALITĂȚI ȘI
Planifică-ți vizita
Muzeul de Istorie a Moldovei- gazdă a peste 50.000 de piese de patrimoniu divizate în trei mari colecții: „Arheologie”, „Istorie” și „Numismatică și Medalistică” - te invită să-i pășești pragul!
Program Muzeul de Istorie a Moldovei
Puteți alege ziua, prețul și planul care vi se potrivește cel mai bine. Pentru a face o rezervare pentru o vizită de grup, vă rugăm să ne contactați direct.
e-mail: info@palatulculturii.ro
Miercuri – Duminică 10:00 – 17:00 (ultimul bilet: 16:30)
Luni și Marți Închis
Sărbători legale Închis
PLANIFICĂ VIZITA ȘI
Achizionează din timp biletele online
Complexul Muzeal Național Moldova Iași pune la dispoziție vizitatorilor mai multe tipuri de bilete sau chiar gratuități. Vizitează acum!
Cum ajungi la noi?
- Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Iași România, 700028
Muzeul de Istorie a Moldovei își are sediul în incinta Palatului Culturii Iași. În fața palatului există o parcare cu plată pentru autovehicule. Pentru biciclete există o parcare în laterală. Palatul Culturii din Iași este o clădire monument istoric. Vă rugăm să nu parcați în apropierea zidurilor. Mulțumim!
Transport public
Tramvai: Liniile 1, 9, 13 stația Palatul Culturii
Autobuz: Liniile 28, 41 stația Palatul Culturii
PRIMITOR ȘI PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI
Accesibilitate și incluziune
Prin diverse proiecte naționale și europene Complexul Muzeul Național „Moldova” Iași accesează tehnologii care fac accesibil și primitor fiecare muzeu inclusiv pentru persoanele cu diverse dizabilități.
Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de mobilitate, la intrarea în clădire există o rampă, iar în interiorul clădirii se recomandă utilizarea liftului, pentru a urma traseul expozițional.
Pentru persoanele cu deficiențe de auz, în fiecare muzeu, pe unul dintre ecranele existente în spațiul expozițional, poate fi accesat ghidajul tradus în limbajul semnelor. Ecranele sunt marcate cu simbolul corespunzător. Suplimentar, la Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” există un dispozitiv experimental realizat în cadrul proiectului ERASMUS+ UNLOCK, care transformă muzica în vibrații.
Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în zona de intrare există o etichetă în alfabetul Braille, cu informații succinte despre muzeele din Palatul Culturii. Suplimentar, la Muzeul de Artă, în cadrul proiectului Erasmus+ Unlock, au fost realizate trei sisteme de mediere, care transpun imaginile bidimensionale ale unei selecții de trei tablouri în mulaje 3D, însoțite de etichete în Braille, cu informații complementare.
Prin proiectul Erasmus+ A.A.C.CESSIBLE CULTURE, Muzeele din Palatul Culturii deruleaza un proiect pilot de mediere cu ajutorul simbolurilor specifice pentru persoanele cu deficiențe de comunicare.
ISTORIA PRINDE VIAȚĂ
Vezi ce expoziții temporare
se desfășoară în timpul vizitei tale
Complexul Muzeal Național Moldova Iași găzduiește o serie de expoziții valoase pe diverse tematici: artă, arhitectură, fotografie, descoperiri arheologie, filozofie, pictură, sculptură, ceramică, tehnică, inginerie, aviație și multe altele.
Expoziția „Piese de excepție din epoca lui Vasile Lupu în colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”
oct. 09, 2024 -
dec. 15, 2024
„Monoxila Moldovei” – barca medievală descoperită în albia râului Moldova
aug. 04, 2024 -
aug. 04, 2028
Expoziția „O lume în miniatură. Despre lucrurile mici ale civilizației Cucuteni”
iun. 19, 2024 -
ian. 19, 2025
Ai nevoie de informații suplimentare?
Contactează-ne
Gazdele de la Complexul Muzeal Național Moldova Iași îți stau la dispoziție pentru a face vizita ta cât mai plăcută și memorabilă.
Muzeul de istorie al Moldovei
- Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi Romania, 700028
- +40 0232 275979
- +40 0332 408 166
- contact@palatulculturii.ro