Noutați
Prima dronă înregistrată oficial în România pentru cercetare a fost utilizată în campania arheologică de la Scânteia
17 august 2016 - 31 august 2020
Prima dronă înregistrată oficial în România în scopuri de cercetare a fost folosită la realizarea campaniei arheologice de la Scânteia, jud. Iași, derulată în perioada 18 iulie – 17 august 2016, pe situl cucutenian de pe Dealul Bodești, de către o echipă mixtă, româno-germană.
Echipa de cercetători din Germania, de la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg, Institutul de Pre- È™i Protoistorie din Erlangen, coordonată de prof. dr. Doris Mischka, a înregistrat la Autoritatea Aeronautică Civilă Română drona pe care a folosit-o în cadrul proiectului ”Arheologia Peisajului È™i a Habitatului în Estul României”. Cu ajutorul acesteia È™i al altor echipamente de ultimă generaÈ›ie, au fost prospectate staÈ›iuni arheologice din judeÈ›ele IaÈ™i, NeamÈ›, Suceava, Bacău È™i Vaslui.
Pe situl de la Scânteia cei 12 cercetători din Germania au lucrat, continuând o colaborare anterioară, împreună cu specialiÈ™ti de la Institutul de Arheologie al Academiei Române (coordonaÈ›i de dr. Cornelia-Magda Lazarovici), de la Complexul Muzeal NaÈ›ional ”Moldova” IaÈ™i (arheolog dr. Senica Èšurcanu, È™ef al Muzeului de Istorie a Moldovei, È™i restauratorii Arina HuÈ™leag È™i Ligia Teodor de la Centrul de Restaurare È™i Conservare a Patrimoniului Cultural, Departamentul Ceramică), descoperirile rezultate din săpăturile de la Scânteia urmând a intra în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei.
Cu ajutorul prospecÈ›iunilor realizate în cadrul acestui proiect, s-a putut descoperi o locuință cucuteniană veche de aproximativ 6000 de ani, care are o amprentă la sol considerabilă È™i care, aÈ™a cum indică vestigiile descoperite, avusese È™i etaj. Printre descoperirile remarcabile ale acestei campanii se numără o statuetă antropomorfă, care prin maniera de modelare este unică în spaÈ›iul cucutenian.
La rugămintea preotului din localitatea Scânteia, cu ajutorul investigaÈ›iilor geomagnetice, echipa din Germania a identificat nu departe de Scânteia, în localitatea Sasova, ruinele unei biserici de acum două secole, despre existenÈ›a căreia exista o tradiÈ›ie orală în zonă.
Imagini pe facebook.com/ Complexul Muzeal National "Moldova" Iasi - Palatul Culturii