„Păpușarul” de la Ceahlău (Neamț) – tipar de caș din colecția Muzeului Etnografic al Moldovei
15 mai 2020
Muzeul Etnografic al Moldovei

„Păpușarul” de la Ceahlău - Neamț este unul dintre cele mai valoroase și apreciate obiecte din colecția Muzeului Etnografic al Moldovei, individualizându-se prin decorul deosebit și tehnica de realizare, dar și prin prezența inscripțiilor referitoare la an și autor.
Tiparul de caș dreptunghiular la care ne referim este datat 1846, așa cum reiese din inscripția de pe fața exterioară a capacului, este confecționat din lemn de tei și prezintă următoarele dimensiuni: L = 34 cm, L cozii = 7,50 cm, l = 10,50 cm, Î = 4/6 cm.
Ambele fețe interioare sunt decorate în întregime, prin crestare, prezentând o compoziție perfect echilibrată, în care interpretările geometrizante sunt mărginite de semnul protector al dintelui de lup. Regăsim motive străvechi precum cele astrale - soarele, steaua -, dar și o reprezentare rar întâlnită, cea a doi șerpi încolăciți și încoronați. Fața exterioară a capacului cuprinde, alături de anul realizării, și semnătura meșterului, Manoil Left(e)r, în caractere chirilice.
Dintre uneltele folosite pentru prelucrarea laptelui și a derivatelor acestuia, tiparele de caș se bucură de un interes aparte. Având la bază necesitatea conservării prin sărare și afumare a brânzei destinate vânzării și a celei care se dădea în dar, practica ornamentării cu ajutorul tiparelor este cunoscută de întreaga civilizație pastorală.
Tiparele de caș din colecția Muzeului Etnografic al Moldovei sunt confecționate mai ales din lemn de esență moale, cum ar fi teiul, care permite crestarea fină, măruntă a diverselor motive decorative, însă există și tipare de caș realizate din lemn de esență tare, precum paltinul, cireșul sau stejarul, în cazul acestora decorul realizându-se prin crestături adânci, viguroase.
Tiparele de caș pot fi rotunde, iar această formă înlesnește prezența ca motiv decorativ central a rozetei, simbolul solar, într-o mare varietate de reprezentări, sau dreptunghiulare, acestea din urmă fiind denumite păpușare, datorită aspectului antropomorf, iar cașul obținut - păpuși de caș. Mai ales păstorii tineri pregăteau aceste păpuși pentru a le oferi, atunci când coborau în sat la hora organizată cu prilejul sărbătorilor mari de peste an, fetelor pe care le îndrăgeau.
Întrucât folosesc la realizarea unei brânze frumos decorate, festive, ce se regăsește și în anumite practici rituale premaritale, tiparele de caș sunt expuse în sala dedicată „Sărbătorii în familie”, sală ce surprinde atmosfera din jurul mesei festive și casa în sărbătoare.