Expozițiile deschise la Palatul Culturii sunt temporare
12 septembrie 2017
Palatul Culturii Iasi

Toate expozițiile organizate în cele patru muzee din Palatul Culturii sunt temporare.
Muzeul de Artă propune expozițiile „Maestrii artei interbelice românești în colecțiile Muzeului de Artă Iași” și „Maestrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași” în cadrul Proiectului Sistem inovativ de mediere artistica interactiva destinat valorificarii patrimoniului de arta al muzeelor din Romania (SIMAP).
Muzeul de Istorie a Moldovei prezintă expoziția „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, în spațiile care pun în valoare ruinele Curții Domnesti, evidențiind rolul de reședință fortificată, supusă mereu asalturilor militare. Colecțiile de arme albe și de foc, expuse cu acest prilej, dau viață vechilor ziduri, evocând vremurile eroice din istoria vechii capitale a Moldovei. Expoziția oferă o perspectivă inedită asupra posibilităților de exprimare ale „limbajului muzeal”, prin integrarea unor soluții tehnice inovatoare în spațiul muzeal, ca de exemplu „instalațiile” cu elemente de sunet și animație.
Muzeul Etnografic al Moldovei prezintă publicului expozițiile „Sărbatoarea în sat. Spiritualitate și artă” și „Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”, care surprind cele două coordonate fundamentale din viața civilizației arhaice românești: sărbătorescul și cotidianul. Expozițiile creează pentru publicul vizitator o legatură stiintifică, artistică și spirituală cu o lume arhaică aflată într-un accentuat și îngrijorător proces de disoluție.
Muzeul Stiinței și Tehnicii „Stefan Procopiu” invită vizitatorii să descopere în cadrul expoziției „Instrumente de muzică mecanică” o gamă variată de automate muzicale (cutii și ceasuri muzicale, simfonioane și polifoane, piane mecanice, patefoane și gramofoane), care se fac remarcate prin mecanismul muzical ingenios, construit și design, evidențiind, de asemenea multitudinea de modele și suporturi de înregistrare (cilindru cu pini, discuri de carton sau metalice perforate, benzi perforate, discuri de ebonita, discuri de vinil). Cea de-a doua expoziție - „RetroTehnica” - reunește noi obiecte aflate în patrimoniul muzeului, ce ilustrează momente importante în evoluția diverselor domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare.
De asemenea, publicul iesean poate admira, periodic, expoziții itinerante de mare prestigiu. Detalii, in secțiunea Evenimente si expozitii curente.