Complexul Muzeal Național Moldova Iași
Complexul Muzeal Național Moldova Iași
 

Expoziția retrospectivă de pictură ESTeTICA a artistului Serge Vasilendiuc

 

Social Media

04 mai 2018 - 10 iunie 2018

Muzeul de Artă

Expoziția retrospectivă de pictură ESTeTICA a artistului Serge Vasilendiuc
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul de Artă, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, Uniunea Artiștilor Plastici din Polonia și Uniunea Artiștilor Plastici din România, organizează la Palatul Culturii din Iași, expoziția retrospectivă de pictură ESTeTICA a artistului Serge Vasilendiuc. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 10 mai 2018, ora 17.00, la Palatul Culturii, în spațiul Muzeului de Artă.

Serge Vasilendiuc, născut în anul 1972 la Bălți (Republica Moldova), locuiește în prezent la Cracovia. Absolvent al Academiei de Arte din Iași, este autorul a numeroase expoziții personale și a participat la 67 de expoziții de grup în Polonia, România, Ungaria, Germania și Danemarca. Are în palmares numeroase premii, iar în  primit premiul onorific al Uniunii Artiștilor Plastici din Polonia.

„Remarcăm preocupările artistului pentru alegerea selectivă a subiectelor. Privindu-i lucrările vom avea sentimentul că participăm la un imaginar pelerinaj printre citadele înțesate de istorie; că urcăm trepte și ne furișăm pe străduțe înguste pentru a descoperi mărturii ale unor legende despre eroi și întâmplări modelate de-a lungul timpurilor de la o generație la alta. Picturile lui Serge Vasilendiuc au darul de a provoca imaginația privitorului. El descoperă un alt timp, nebănuit, cel al stărilor transcendente așa cum în urmă cu un secol procedau Giorgio de Chirico, Marc Chagall, Wassily Kandinsky și alți reprezentanți ai picturii avangardiste”, apreciază pictorul Liviu Suhar.

Serge VASILENDIUC
Născut în 1972 în mun. Bălți, Moldova
1987-1991 studii la Colegiul de Arte Plastice - Chișinău;
1991-1997 studii la Academia de Arte - Iași;
1997 diplomă în pictură la clasa prof. Liviu Suhar;
din 2000 membru al UAP din România, filiala interjudețeană Cluj-Bistrița-Zalău;
din 2001 membru al SGC a dreptului de autor în arte vizuale Visarta;
din 2004 membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Polonia, filiala din Cracovia;
2009-2011 doctorand la Institutul de Artă al Universității Pedagogice din Cracovia;
din 2011 doctor în arte vizuale

Autor al expozițiilor personale și individuale:
2018 „ESeTICA”, Muzeul de Artă - Complexul Muzeal Național Moldova Iași
2018 „Trilema...” grupului KRoma, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
2017 „Trilema...” grupului KRoma, Muzeul Județean de Artă - Baia Mare
2017 „EstEtica”, Galeria de Artă „Raven” - Cracovia
2016 „Jurnal de călătorie”, Muzeul de Artă - Satu Mare;
2015 „File din jurnalul unui peregrin...”, Muzeul Județean de Artă - Baia Mare;
2014 „Îndepărtat și apropiat. Peregrinări românești”, NCK - Cracovia;
2013 „Aequinoctium”, Galeria „Winnacja” - Cracovia;
2012 „Peregrinări franceze”, Galeria „Ślad”, Ełckie Centrum Kultury - Ełk;
2012 „40”, Galeria UAP „Pryzmat” - Cracovia;
2011 „Imagini din călătorii la sud”, Biblioteca Publică Județeană - Cracovia;
2011 „Ce este Basarabia?”, Cafeneaua literară „Między Słowami” - Lublin;
2011 „Viatoris”, Muzeul Național de Artă - Cluj-Napoca;
2010 „Povestiri în amurg”, Galeria de Artă „Gołogórski” - Cracovia;
2009 „Imagini din trecut și recente”, Galeria „Ślad”, ECK - Ełk;
2009 „Imagini din Campania și altele...”, Galeria „Centrum”, NCK - Cracovia;
2008 „Rosso Veneziano”, Galeria „Wola” - Cracovia;
2004 „Metamorfoze nocturne”, Galeria „Wola” - Cracovia;
2003 „aSimetria”, Galeria de Artă „Labirint Nº2” - Cracovia;
2001 „Vasilendiuc: Real; personaje și peisaje”, Galeria „Veche” - Cluj-Napoca;
2000 „Prezentul trecut”, Galeria „Veche” - Cluj-Napoca;
1999 „Soare și Lună”, Galeria „Alianța Artelor” - Cluj-Napoca;
1996 „In Aqua Marine Excess”, Galeria de Artă „Trianon” - Iași;
1995 „64”, Galeriile de Artă „Victoria” - Iași

Participă la peste 67 de expoziții colective și de grup în Polonia, România, Ungaria, Germania și Danemarca.
Fondator al grupului de artiști „KRoma”.
Este deținător al numeroase premii în domeniul artelor vizuale.

Artistul este prezent cu lucrări în colecții de stat și publice din România, Polonia, Ungaria și numeroase colecții private din România, Polonia, S.U.A., Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Rusia, Canada, Israel, Grecia, Ungaria, Cehia și Moldova.

Bibliografie:
2018 „Vasilendiuc: ESTeTICA”, editura UAPP, Cracovia
2017 Grupul KRoma „Trilema...”, editura Pasaż, Cracovia;
2017 „Serge Vasilendiuc: Estetica”, editura Unidruk, Cracovia
2016 „Serge Vasilendiuc: Jurnal de călătorie”, editura Unidruk, Cracovia;
2015 „Iacobeni - particularități imagistice”, editura Performantica, Iași;
2014 „Pilgrimage”, editura Performantica, Iași;
2014 Grupul KRoma „Călătoria”, editura Unidruk, Cracovia;
2012 Periodic cultural „Kraków”, Cracovia;
2012 Revista „Zwierciadło”, Varșovia;
2011 Revista culturală „Steaua”, Cluj-Napoca;
2003 Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani, editura ARC 2000, București;
2000 Revista culturală „Steaua”, Cluj-Napoca

www.vasilendiuc.eu
vasilendiuc@wp.eu


Share

 

Vezi și

  • 27 aprilie 2016

    „Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită”

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Muzeul de Istorie a Moldovei deschide expoziția temporară „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, organizată în spațiile care pun în valoare ruinele Curții…

  • 12 septembrie 2017

    Expozițiile deschise la Palatul Culturii sunt temporare

    Palatul Culturii Iasi

    Toate expozițiile organizate în cele patru muzee din Palatul Culturii sunt temporare.

  • 02 noiembrie 2019 - 30 decembrie 2021

    Expoziția „Grindare, păretare, scoarţe. Poveşti ţesute”, la Muzeul Etnografic al Moldovei

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează sâmbătă, 2 noiembrie 2019, începând cu ora 13.00, vernisajul expoziţiei…

  • 18 septembrie 2020 - 18 septembrie 2026

    Expoziția „Memoria sunetului. Suporturi de înregistrare în diversitate"

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași reunește aproximativ 100 de piese reprezentative din domeniul muzicii…

  • 12 iulie 2021

    Palatul Culturii din Iași inclus pe harta instituțiilor vizitate în cadrul proiectului de lobby cultural „Muzeele contează!”

    Proiectul de lobby cultural al Rețelei Naționale a Muzeelor din România continuă cu vizita domnului deputat Ionuț Vulpescu, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură, arte,…

  • 30 iunie 2021

    Curs în cadrul proiectului Erasmus Plus UNLOCK: „Profilul și abilitățile mediatorului muzeal ca integrator de diversitate”

    Lanciano – Italia

    Echipele tuturor partenerilor din cadrul proiectului de parteneriat strategic \"United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep - the Museum Mediator as Diversity Integrator\" –…

  • 16 octombrie 2020

    Cea de-a treia întâlnire transnațională a proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training Centers for the benefit of all”

    În perioada 14 - 16 octombrie 2020, partenerii din cadrul proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training Centers for the benefit of all” s-au reunit din nou în mediul online,…

  • 31 august 2021 - 30 septembrie 2021

    Expoziția de pictură și grafică a Grupului 4+

    Muzeul Unirii

    Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, la Muzeul Unirii (str. Lăpușneanu nr. 14), în perioada 3 - 30 septembrie 2021, expoziția…

  • 02 septembrie 2021

    Curs în cadrul proiectului „EdICIM: Educația incluzivă în Contexte Inter- și Multi-culturale. Reducerea marginalizării prin metodologii adaptate procesului de învățare”

    Limassol, Cipru

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași derulează, în perioada 1 octombrie 2019 – 31 martie 2022 proiectul „EdICIM: Educația incluzivă în Contexte Inter- și Multi-culturale.…

  • 14 iulie 2021 - 17 octombrie 2021

    „Costum de surugiu”

    Palatul Culturii Iasi, Muzeul de Istorie a Moldovei

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”. Astfel, în perioada 16…

  • 03 aprilie 2020

    VALORI DE PATRIMONIU. Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”: Cutie muzicală tip orchestră

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

    Din dorința de a oferi vizitatorilor noștri virtuali posibilitatea de a se bucura de valorile patrimoniului muzeal în această perioadă, în care activitățile cu publicul sunt…

  • 08 decembrie 2020 - 08 decembrie 2025

    Instalație inovatoare în Turnul cu Ceas al Palatului Culturii: „Hora Unirii” și ora exactă pot fi ascultate de la Iași, oriunde în lume

    Palatul Culturii Iasi

    Ceasul cu carillon din Turnul Central al Palatului Culturii redă, la fiecare oră exactă, melodia „Hora Unirii”, compusă de Alexandru Fechtenmacher, pe versurile poetului Vasile…

  • 31 august 2021 - 30 septembrie 2021

    Expoziţie - eveniment de tapiserie românească și colaj textil a renumitei artiste Cela Neamțu, la Palatul Culturii din Iaşi

    Palatul Culturii Iasi, Muzeul de Artă

    Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vă invită să vizitați, în perioada 8 - 30 septembrie 2021, expoziţia retrospectivă LA ANIVERSARĂ…

  • 19 iulie 2021 - 15 noiembrie 2021

    Expoziția „Minerale și asociații de minerale din Româniaˮ

    Palatul Culturii Iasi, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași vă invită să vizitați, în perioada 22 iulie – 15 noiembrie 2021,…

  • 18 aprilie 2020 - 16 aprilie 2022

    ONLINE Catalogul Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană, ediţia a III-a, N-E, IAŞI, 2019

    Muzeul de Artă

    Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din…

  • 06 septembrie 2021 - 17 octombrie 2021

    Expoziția „Mareșalul Constantin Prezan – 160 de ani de la naștere”

    Palatul Culturii Iasi, Muzeul de Istorie a Moldovei

    Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vă invită să vizitați, la Palatul Culturii din Iași, în perioada 9 septembrie - 17 octombrie…

  • 30 august 2016

    „Socializare și divertisment la 1900”

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită să vizitați, începând de marți, 30 august 2016, o nouă expoziție, la Palatul…

  • 14 mai 2021 - 17 octombrie 2021

    Expoziția „Chipuri și cămeși”

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    UPDATE Expoziția „Chipuri și cămeși”, programată inițial până pe 15 august 2021, a fost prelungită, la cererea publicului, până pe 17 octombrie 2021.

  • 08 mai 2020

    „Caietul de carantină”: descoperiți civilizația Cucuteni, prin intermediul jocului!

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Vă invităm să descoperiți civilizația Cucuteni și epoca din care aceasta face parte, prin intermediul informațiilor pigmentate cu desene și jocuri din „Caietul de carantină”,…

  • 09 decembrie 2020 - 30 septembrie 2022

    Conferință de lansare a Proiectului UNLOCK - "United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep - the Museum Mediator as Diversity Integrator"

    Palatul Culturii Iasi

    În perioada octombrie 2020 - septembrie 2022, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași în parteneriat cu alte opt organizații din cinci țări (Italia, Spania, Grecia, Germania,…

  • 10 decembrie 2020 - 01 iunie 2022

    Expoziția temporară „Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    Deținător al unei valoroase colecții de ceramică, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează în perioada 11 decembrie…

  • 16 iulie 2021 - 19 octombrie 2021

    Piese de referință tehnică în colecțiile Muzeului Ştiinței şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”: Vioara electromagnetică

    Palatul Culturii Iasi, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”

    Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” continuă seria de prezentări derulate sub genericul „Piese de referință…

  • 07 iunie 2021

    Erasmus+ ”UNLOCK: United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep": A Doua Întâlnire Transnațională de Proiect

    În perioada 7 - 8 iunie 2021, partenerii din cadrul proiectului Erasmus+ ”UNLOCK: United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep" se vor întâlni față în față, în contextul…

  • 16 mai 2019

    Expertul restaurator Ion Cristea și conf. dr. ing. Florin Pantilimonescu, medaliați la „Invent - Invest” 2019

    Diploma de excelență cu medalie de aur a Târgului Internațional de Invenții și Idei Practice „Invent - Invest” 2019 a fost decernată unei echipe de inventatori ieșeni:…

  • 01 iulie 2021 - 31 octombrie 2021

    Expoziţia „Posteritatea lui Mihail Kogălniceanu - 130 de ani de la moarte”

    Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

    Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihail Kogălniceanu, personalitate care a aşezat cultura română pe baze moderne şi care a crezut cu tărie…

  • 26 septembrie 2017 - 18 decembrie 2022

    Expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    UPDATE Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul de Istorie a Moldovei anunță prelungirea perioadei de vizitare a expoziției „Cucuteni: o incursiune în universul…

  • 27 aprilie 2016

    „Sărbătoarea. Artă și spiritualitate”

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    E​xpoziția „Sărbătoarea. artă şi spiritualitate” surprinde satul în momentele cu încărcătură specială pentru locuitorii săi, când aceștia experimentează dimensiunea…

  • 09 septembrie 2016

    „RetroTehnica”

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

    O expoziție despre evoluția diverselor domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare

  • 18 mai 2021 - 31 decembrie 2021

    Expoziția „Retrospectiva telefoanelor mobile”

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași, în parteneriat cu firma de service GSM din Iași - „GSM ZONEˮ,…

  • 12 februarie 2021 - 31 decembrie 2021

    Coiful de sorginte vikingă de la Pașcani, unic în spațiul românesc, a fost predat azi Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași

    Palatul Culturii Iasi

    Coiful de sorginte vikingă de la Pașcani, unic în spațiul românesc, a fost predat azi Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași de ofițeri specializați de la Inspectoratul…

  • 15 ianuarie 2021

    Un Coif Corintic de Bronz primit de Ziua Culturii Naționale 2021 de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț

    Palatul Culturii Iasi

    Astăzi, 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naționale, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a primit în custodie, în calitatea sa de administrator al patrimoniului cultural…

  • 27 mai 2021 - 31 decembrie 2021

    Atelierele DICE de la Palatul Culturii: „Jocurile copilăriei”

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

    De Ziua Internațională a Copilului, echipa Atelierelor DICE din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași lansează o nouă serie de activități dedicate celor mici,…

  • 13 mai 2020

    Cea de-a doua întâlnire transnațională a proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training Centers for the benefit of all”

    În zilele de 12 - 13 mai 2020 a avut loc online, cu ajutorul platformei Zoom, cea de-a doua întâlnire transnațională în cadrul proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training…

  • 27 aprilie 2016

    „Maeştrii artei interbelice româneşti în colecţiile Muzeului de Artă Iaşi”

    Muzeul de Artă

    Pictura interbelică poate fi considerată perioada de aur a artei româneşti. Exprimându-se în forme ale curentelor artistice europene contemporane, precum post-impresionismul…

  • 06 mai 2021 - 31 decembrie 2023

    Bilete online pentru muzeele CMNM Iași

    Palatul Culturii Iasi

    Începând din luna mai 2021, muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași se regăsesc pe Booktes.com, platformă de ticketing dedicată publicului aflat în…

  • 29 noiembrie 2019 - 31 decembrie 2021

    Lansarea Proiectului de Parteneriat Strategic Erasmus Plus “CSR and Ethics in Training Centers for benefit of all”

    Formethic, cu sediul în Toulouse, Franța, în parteneriat cu nouă instituții din opt țări europene, implementează Proiectul de Parteneriat Strategic “CSR and Ethics in Training…

  • 19 iulie 2021

    O nouă activitate de formare în cadrul proiectului UNLOCK

    Berlin

    În săptămâna 19 - 23 iulie 2021 va avea loc la Berlin o nouă activitate de formare de data aceasta organizată de weltgewandt. Institut für Interkulturelle Politische Bildung,…

  • 27 aprilie 2016

    „Cotidianul ţărănesc. Inventivitate şi pragmatism”

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    ​Muzeul Etnografic al Moldovei deține o colecție importantă de instalații, între care sunt şi vedete, precum cea mai mare oloiniță din România.

  • 12 mai 2021

    Cea de-a patra întâlnire transnațională în cadrul proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training Centers for the benefit of all”

    În perioada 10-12 mai 2021 se desfășoară online cea de-a patra întâlnire transnațională în cadrul proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training Centers for the benefit…

  • 15 mai 2020

    „Păpușarul” de la Ceahlău (Neamț) – tipar de caș din colecția Muzeului Etnografic al Moldovei

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    „Păpușarul” de la Ceahlău - Neamț este unul dintre cele mai valoroase și apreciate obiecte din colecția Muzeului Etnografic al Moldovei, individualizându-se prin decorul…

  • 27 aprilie 2016

    Instrumente de muzică mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu"

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

    Instrumente de Muzică Mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” este expoziţia temporară propusă publicului de acest muzeu, la redeschiderea…

  • 27 aprilie 2016

    „Maeştrii picturii româneşti în patrimoniul Muzeului de Artă Iaşi”

    Muzeul de Artă

    Expoziţie organizată în cadrul Proiectului Sistem inovativ de mediere artistică interactivă destinat valorificării patrimoniului de artă al muzeelor din România (SIMAP)

  • 21 iunie 2019

    Palatul Culturii din Iași, prezentat pe platforma Google Arts & Culture

    Palatul Culturii Iasi

    Palatul Culturii din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional Peleş şi Asociaţia „Semne cusute” pot fi descoperite…

  • 11 ianuarie 2021

    Refresh+ Apel deschis dedicat tinerilor artiști români

    Palatul Culturii Iasi

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași participă, în calitate de partener, alături de Fundacion Universitaria San Antonio, din Murcia, Spania, Turun Ammattikorkeakoulou…

  • 13 mai 2020

    15 întrebări frecvente despre Palatul Culturii din Iași

    Palatul Culturii Iasi

    Acesta este Palatul lui Ștefan cel Mare? Clădirea are 365 de camere? Ceasul din Turnul Palatului „cântă” o singură melodie? Mai există avionul de răboi din curtea interioară…