Complexul Muzeal Național Moldova Iași
Complexul Muzeal Național Moldova Iași
 

Atelier de olărit la Palatul Culturii Iași

 

Social Media

23 decembrie 2016 - 31 ianuarie 2017

Palatul Culturii Iasi

Atelier de olărit la Palatul Culturii Iași
Daniel Ifrim a fost invitatul lunii decembrie, la Atelierul de Pedagogie Muzeală, organizat de specialiștii de la Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Urmaș al unei celebre familii de olari din Schitu Stavnic, comuna Voinești, județul Iași, meșterul popular Dumitru Ifrim a adus roata olarului în Sala „Petru Caraman”, de la Palatul Culturii. Ucenici i-au fost elevii de la Școala „George Călinescu” din Iași, alături de care meșterul popular a ilustrat unul dintre cele mai vechi și mai fascinante meșteșuguri românești - olăritul.
Atelierul s-a desfășurat pe 20 decembrie 2016 și a fost coordonat de muzeografii Ana-Maria Rață și Ovidiu Focșa, de la Muzeul Etnografic al Moldovei.

Daniel Ifrim, tânărul olar de la Schitu Stavnic

La doar 34 de ani, Daniel Ifrim duce mai departe numele familiei de olari din care provine, precum și tradiția centrului de olărit de la Schitu Stavnic, participând la târgurile de meșteri populari organizate în zona Moldovei. Este, de asemenea, un colaborator permanent al Muzeului Etnografic al Moldovei, în realizarea activităților educative: ateliere adresate elevilor și preșcolarilor sau demonstrații în cadrul manifestărilor în aer liber.
Fiu al regretatului Dumitru Ifrim, Daniel a moștenit de la acesta îndemnarea și plăcerea meșteșugului transformării bulgărelui de lut în oală. Păstrând modul de realizare tradițional, tipologia formelor consacrate în acest centru de olărit și sistemul de ardere arhaic, realizează ceramică roșie cu caracter utilitar: căni, ulcele, ulcioare, oale de sarmale, chiupuri pentru umplut borș etc.

„Tezaur uman viu”: Dumitru V. Ifrim (1957 - 2015)
Dumitru Ifrim a fost o prezență aparte în târgurile de meșteri populari; deținea o îndemânare deosebită în a plămădi forme dintre cele mai diverse, dar și arta de a explica privitorilor cum se transformă lutul în oală. „Regele olarilor”, după cum era cunoscut, a participat la diverse târguri din țară și a fost răsplătit cu numeroase premii. În Iași, a fost în fiecare an prezent în Copou, la Târgul „Cucuteni 5000”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Populare, la Palatul Culturii, la „Târgul meșterilor populari”, organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași, precum și în școli și grădinițe, unde a susținut ateliere de olărit.
Meșterul Ifrim a lucrat ceramică roșie, cu caracter utilitar, incluzând aici vase de mare capacitate, precum chiupuri pentru umplut borş, borcane, vase pentru depozitat cereale şi alimente pe timpul iernii, dar și lăptăreţe, căni, ulcele, ulcioare, oale de sarmale, străchini sau gavanoase pentru flori. Oalele plămădite de meșterul Ifrim erau ornamentate simplu, cu ajutorul fichieşului, şi acoperite cu un strat subţire de smalţ în treimea superioară.
Ca o recunoaștere a talentului său, Dumitru Ifrim a fost selectat să participe la Târgul „Artă și tradiție. Trademark Romania” organizat în 2009 de către Institutul Cultural Român la Praga – Cehia. În 2013, pentru munca sa neobosită de creator și transmițător de valori tradiționale, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, Ministerul Culturii i-a acordat, în cadrul unui programul inițiat de UNESCO, titlul de „Tezaur uman viu”.

OLĂRITUL
Meșteșug străvechi prin care pământul, apa și focul prind suflet în mâna țăranului, olăritul a ocupat dintotdeauna un loc important în viața de zi cu zi a oamenilor, prin el realizându-se vase folosite la prepararea, la păstrarea, la transportarea și la consumarea alimentelor. Locuința țărănească cuprinde o mare varietate de obiecte de lut: oale, ulcioare, căni, străchini, chiupuri, blide, oale pentru ținut laptele, dar și vase pentru flori, statuete, fluiere sau jucării. Acest aspect utilitar a fost însă dublat, încă de la începuturi, de nevoia de a da o formă plăcută vasului și de a-l împodobi cu desene și culori, reliefuri și adâncituri.
Olăritul cere o îndemânare deosebită și numeroase cunoștințe, orice greșeală, cât de mică, pricinuind de cele mai multe ori distrugerea vasului. În același timp, cere o muncă obositoare, multă putere, mai ales când este vorba de ceramica lucrată la roată, de aceea este o meserie caracteristic masculină, tot așa cum țesăturile sunt lucrate de femei. Apoi, uneltele olarului sunt costisitoare și greu de procurat; nu oricine își poate face o roată și cu atât mai puțin un cuptor de ars oalele sau o râșniță de măcinat huma și piatra. Dar, mai presus de toate, olăritul cere condiții speciale de mediu. Mai întâi, condițiile mediului natural: oalele nu se pot lucra decât din lut de bună calitate și de aceea centrele de olari se află întotdeauna în apropierea unor cariere de lut; în același timp, olarii trebuie să-și poată procura ușor lemnele pentru ars vasele în cuptor și humele colorate.
Meseria de olar se transmite în fiecare familie din tată în fiu, o familie sau mai multe familii rămânând astfel grupate și practicând olăritul pe baza unei tradiții comune.
Pentru a-și vinde marfa, olarii plecau cu căruțele încărcate, colindând sate și orașe. Drept plată, primeau mai rar bani; cel mai des, se făcea schimb pe produse agricole: o oală de pământ în schimbul conținutului ei în grâu sau în porumb; o oală de pământ contra dublului conținutului ei în mere sau în cartofi.
Marele consum de oale și străchini din trecut nu era datorat numai spargerilor întâmplătoare, ci și anumitor obiceiuri. Astfel, la nunți sau la înmormântări, oamenii obișnuiau să spargă vase. De asemenea, un mare număr de vase erau distruse înaintea începerii postului, pentru ca nu cumva bucatele mâncate în timpul postului să fie puse din greșeală într-un vas vechi și să se „spurce” cu mâncare de „dulce”. Oalele, adunate în fundul curții, erau sparte cu ciomagul, apoi erau înlocuite de altele noi. Până și prepeleacul (un par cu câteva ramuri în vârful cărora erau agățate oalele cu gura în jos, ca să se scurgă după ce fuseseră spălate), care stă în curte, lângă gard sau pe lângă casă, era distrus pentru a nu „spurca” vasele noi. Când în gospodărie nu există prepeleac, oamenii usucă oalele punându-le în parii gardului, tot cu gura în jos. Locul obișnuit al oalelor este însă în casă, în blidar, dulăpior cu rafturi agățat de perete.

Etapele producerii vaselor de lut

Materia primă
Cariera sau, cel mai adesea, gropile din care se scoate lutul se află, de obicei, în preajma satului olarilor. Aceste gropi sunt fie sub un mal, fie într-o râpă, adică acolo unde se ajunge ușor la stratul de argilă. În afară de lut, este nevoie și de nisipul cuarțos, folosit pentru smalț; dacă se întrebuințează nisipul de râu, el este ales îndepărtându-se substanțele străine și grăunțele prea mari. De asemenea, sunt necesare humele colorate folosite la ornamentarea vaselor (roșul, brunul, chiar galbenul) și în special huma albă, cea mai prețioasă, necesară pentru angobă.

Curățirea
Lutul poate fi curățat în două feluri: pe cale uscată și în stare umedă. În primul caz, lutul este lăsat să se usuce, strâns într-un loc adăpostit de ploaie; apoi este zdrobit și fărâmat cu maiul și curățat cu mâna de corpuri străine (pietre, scoici, paie) și la final se trece prin ciur. Când curățirea se face în stare umedă, ea urmează de obicei dospirii și chiar frământării; în acest caz, pământul transformat în pastă este tăiat în felii.

Dospirea
Fie înainte, fie după curățire, lutul trebuie să stea la dospit. Pentru aceasta este așezat în lăzi de lemn, în albii sau chiar pe pământ bine curățat în prealabil; în același timp, el este ferit de soare și de vânt. Dospirea are ca scop sfărâmarea bulgărilor de pământ, astfel încât pasta să devină uniformă și să fie apoi ușor de mânuit.

Frământarea
Cea mai des întâlnită este frământarea făcută cu picioarele prin călcare: lutul pus jos, adunat într-o moviliță, este călcat de jur-împrejur până se întinde și ia forma unei roți; aceasta este strânsă apoi grămadă și călcată din nou, de trei-patru ori. Alteori lutul este bătut cu maiul, fie în lada unde a fost pus la dospit, fie întins pe jos, pe o cârpă, pe scânduri sau pe o piele de vită. Frământarea face ca masa lutului să devină compactă prin eliminarea golurilor de aer și, în același timp, face pasta omogenă, astfel încât părțile mai bine dospite se răspândesc în mod uniform.
Ultimul frământat se face înainte de modelarea pe roată; lutul se împarte în bulgări care au dimensiuni corespunzătoare obiectului ce urmează să fie modelat; fiecare bulgăre este frământat în mâna olarului.

Formarea
Formarea vaselor se face pe roată. Roata olarului este alcătuită din două discuri legate între ele printr-un ax. Axul, la rândul lui, este prins în două locuri de o masă sau de o laviță; atunci când olarul imprimă cu ajutorul piciorului o mișcare de rotație discului de jos (întotdeauna mai mare și mai greu decât cel de sus), axul se învârte antrenând în mersul lui discul superior.
Olarul ia un bulgăre de lut și îl aruncă pe discul superior în așa fel încât masa lutului să adere la suprafața lui; această aruncare cere multă dibăcie pentru ca bulgărele să fie așezat în mijlocul discului. Apoi olarul pune în mișcare roata mare și începe modelarea vasului. În timpul formării, olarul își înmoaie mâna într-un vas cu apă, pentru ca degetele să nu i se lipească de lut. La formarea și netezirea suprafeței, olarul se ajută de o bucată de lemn, subțire și lată. Când este terminat, vasul este desprins de pe roată cu ajutorul unei sârme care taie fundul vasului în imediata apropiere a roții.

Uscarea
Uscarea vaselor se face mai întâi pe polițele din atelier, apoi vasele se trec pe alte polițe, la adăpost de vânt și de soare, iar ultima uscare se petrece în cuptor, în faza premergătoare coacerii propriu-zise.

Coacerea/ Arderea
Odată modelate și uscate, vasele sunt ornamentate și apoi arse în cuptor. Dacă nu se smălțuiesc, sunt arse o singură dată; când se smălțuiesc, smalțul se întinde pe suprafața lor după prima ardere, iar apoi vasele sunt arse a doua oară.
La început, pentru perfectarea uscării, sunt întrebuințate lemne moi, care dau puține calorii: salcie, plop etc. Mai târziu se pun lemne mai multe și mai bune, introducând fie lemn de brad, a cărui ardere rapidă dă o temperatură înaltă într-un timp relativ scurt, fie lemn de esențe tari pentru arderi lente.

Scoaterea vaselor din cuptor

După terminarea arderii, se lasă cuptorul să se răcească; de obicei se închide gura pentru ca răcirea să fie lentă. Odată cu descărcarea cuptorului, olarul face și trierea obiectelor, despărțindu-le pe cele bune de cele insuficient arse sau stricate (sparte, deformate, cu culoarea sau smalțul arse prea tare).

CENTRUL DE OLĂRIT DE LA SCHITU STAVNIC, COMUNA VOINEȘTI, JUDEȚUL IAȘI

Primele documente scrise păstrate care menționează practicarea olăritului în Schitu Stavnic sunt de la 1820.
Maxima înflorire a meșteșugului în această zonă a fost cunoscută la sfârșitul secolului al XX-lea. În anii ’70, în peste jumătate din gospodăriile așezării se practica meșteșugul olăritului, înregistrându-se 56 de meșteri olari. Dintre numele de meșteri care lucrau la acea vreme, enumerăm următoarele: Avădanei, Neamțu, Moraru, Teșchere, Iacob, Ifrim, Todică, Ciofu, Signea, Sofian, Luchian, Carp, Cârlan, Butnaru, Ciobanu. La început de mileniu III, Schitu Stavnic era reprezentat în târgurile de profil doar de două familii: Ifrim și Luchian.

În centrul de olărit de la Schitu Stavnic se producea atât ceramică roșie (ardere oxidantă), care se face și astăzi, cât și ceramică neagră (ardere reducătoare).
În ceea ce privește ceramica roșie, în trecut exista o aplecare mai mare spre dimensiunea estetică, vasele ornamentându-se cu motive arhaice (arborele, linia vălurită sau crucea), dar și cu motive fitomorfe, mai ales florale (floarea-soarelui, cicoarea, trandafirul), realizate prin pictare cu cornul pe vasul angobat în alb. Pentru realizarea decorului se foloseau, de obicei, două culori, combinându-se, de exemplu, verdele cu albastrul sau cafeniul cu verdele.

În prezent, la Schitu Stavnic se produce numai ceramică roșie, cu caracter utilitar, realizându-se vase necesare pregătirii și păstrării alimentelor, precum și diferite categorii de veselă întrebuințate în bucătăria tradițională; vasele sunt ornamentate simplu cu ajutorul fichieșului și acoperite cu smalț în treimea superioară.

Text: Ana-Maria Rață, muzeograf - Muzeul Etnografic al MoldoveiShare

 

Galerie foto

 

Vezi și

 • 09 septembrie 2016

  „RetroTehnica”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  O expoziție despre evoluția diverselor domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare

 • 17 ianuarie 2022 - 29 decembrie 2022

  D.I.C.E. (Distractiv - Interactiv - Creativ - Educativ): atelierul de pictură „Arta peisajului”

  Palatul Culturii Iasi

  Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, prin Secția Relații publice, marketing, logistică, proiecte, programe,cu sprijinul activ al Muzeului de Artă de la Palatul Culturii…

 • 30 iunie 2021 - 30 septembrie 2022

  Curs în cadrul proiectului Erasmus Plus UNLOCK: „Profilul și abilitățile mediatorului muzeal ca integrator de diversitate”

  Lanciano – Italia

  Echipele tuturor partenerilor din cadrul proiectului de parteneriat strategic \\"United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep - the Museum Mediator as Diversity Integrator\\"…

 • 07 iunie 2021 - 30 septembrie 2022

  Erasmus+ ”UNLOCK: United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep": A Doua Întâlnire Transnațională de Proiect

  În perioada 7 - 8 iunie 2021, partenerii din cadrul proiectului Erasmus+ ”UNLOCK: United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep" se vor întâlni față în față, în contextul…

 • 21 octombrie 2021

  Atelier „Artă și simbol în ceramica populară de Tansa”

  Palatul Culturii Iasi

  Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași păstrează o valoroasă colecție de ceramică provenită din Tansa (județul Iași), renumit…

 • 06 mai 2021

  Bilete online pentru muzeele CMNM Iași

  Palatul Culturii Iasi

  Începând din luna mai 2021, muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași se regăsesc pe Booktes.com, platformă de ticketing dedicată publicului aflat în…

 • 15 mai 2020

  „Păpușarul” de la Ceahlău (Neamț) – tipar de caș din colecția Muzeului Etnografic al Moldovei

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  „Păpușarul” de la Ceahlău - Neamț este unul dintre cele mai valoroase și apreciate obiecte din colecția Muzeului Etnografic al Moldovei, individualizându-se prin decorul…

 • 30 mai 2022

  Eveniment de multiplicare organizat în cadrul proiectului UNLOCK

  Palatul Culturii Iasi

  Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași anunță organizarea în data de 31 mai 2022, între orele 10.00 și 13.00, la Palatul Culturii, în Sala „Ștefan Procopiu”, a evenimentului…

 • 09 august 2022 - 10 noiembrie 2022

  Expoziția „Imperiul Roman - Tehnologia Învingătorilor” prezentată la Palatul Culturii din Iași

  Palatul Culturii Iasi

  Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași va găzdui în perioada 10 august - 10 noiembrie 2022 o impresionantă expoziție itinerantă ce a făcut înconjurul lumii: „Imperiul…

 • 06 mai 2022 - 31 decembrie 2022

  Lansarea Bancnotei Suvenir de 0 Euro cu imaginea Palatului Culturii din Iași

  Palatul Culturii Iasi

  Palatul Culturii, sediul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și unul dintre edificiile simbol ale Iașului, este reprezentat pe cea mai nouă Bancnotă Suvenir de 0 Euro,…

 • 29 decembrie 2021 - 31 decembrie 2022

  Expoziția „RetroRadio – Istorie, tehnică și divertisment”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași organizează, în perioada 31 decembrie 2021 – 31 decembrie 2022,…

 • 27 aprilie 2016

  „Maeştrii picturii româneşti în patrimoniul Muzeului de Artă Iaşi”

  Muzeul de Artă

  Expoziţie organizată în cadrul Proiectului Sistem inovativ de mediere artistică interactivă destinat valorificării patrimoniului de artă al muzeelor din România (SIMAP)

 • 27 aprilie 2016

  Instrumente de muzică mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu"

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  Instrumente de Muzică Mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” este expoziţia temporară propusă publicului de acest muzeu, la redeschiderea…

 • 18 septembrie 2020 - 19 august 2024

  Expoziția „Memoria sunetului. Suporturi de înregistrare în diversitate"

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași reunește aproximativ 100 de piese reprezentative din domeniul muzicii…

 • 27 aprilie 2016

  „Sărbătoarea. Artă și spiritualitate”

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  E​xpoziția „Sărbătoarea. artă şi spiritualitate” surprinde satul în momentele cu încărcătură specială pentru locuitorii săi, când aceștia experimentează dimensiunea…

 • 12 septembrie 2017

  Expozițiile deschise la Palatul Culturii sunt temporare

  Palatul Culturii Iasi

  Toate expozițiile organizate în cele patru muzee din Palatul Culturii sunt temporare.

 • 21 iunie 2019

  Palatul Culturii din Iași, prezentat pe platforma Google Arts & Culture

  Palatul Culturii Iasi

  Palatul Culturii din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional Peleş şi Asociaţia „Semne cusute” pot fi descoperite…

 • 27 aprilie 2016

  „Maeştrii artei interbelice româneşti în colecţiile Muzeului de Artă Iaşi”

  Muzeul de Artă

  Pictura interbelică poate fi considerată perioada de aur a artei româneşti. Exprimându-se în forme ale curentelor artistice europene contemporane, precum post-impresionismul…

 • 27 aprilie 2016

  „Cotidianul ţărănesc. Inventivitate şi pragmatism”

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  ​Muzeul Etnografic al Moldovei deține o colecție importantă de instalații, între care sunt şi vedete, precum cea mai mare oloiniță din România.

 • 27 decembrie 2021 - 30 decembrie 2022

  Expoziția „Ocupaţii tradiţionale. Agricultura”

  Palatul Culturii Iasi, Muzeul Etnografic al Moldovei

  Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează, începând cu data de 30 decembrie 2021, expoziţia temporară „Ocupaţii…

 • 13 mai 2020

  15 întrebări frecvente despre Palatul Culturii din Iași

  Palatul Culturii Iasi

  Acesta este Palatul lui Ștefan cel Mare? Clădirea are 365 de camere? Ceasul din Turnul Palatului „cântă” o singură melodie? Mai există avionul de răboi din curtea interioară…

 • 03 decembrie 2021

  Obiective din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, pe platforma online „Muzee de la sat”

  Credit foto: „Muzee de la sat”

  Platforma online cuprinde tururi virtuale 3D interactive, fotografii și informații documentate pentru 28 de muzee din zona rurală a Moldovei.

 • 02 noiembrie 2019 - 02 noiembrie 2023

  Expoziția „Grindare, păretare, scoarţe. Poveşti ţesute”, la Muzeul Etnografic al Moldovei

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează sâmbătă, 2 noiembrie 2019, începând cu ora 13.00, vernisajul expoziţiei…

 • 30 iunie 2022 - 30 iunie 2023

  Atelier interactiv „Jocurile copilăriei - Statuile”

  Palatul Culturii Iasi

  Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, prin Secția Relații publice, marketing, logistică, proiecte, programe, cu sprijinul Muzeului de Artă, lansează marți, 5 iulie…

 • 06 ianuarie 2021

  Expoziția „Underground Iași - Istorii redescoperite” la Palatul Culturii

  Palatul Culturii Iasi, Muzeul de Istorie a Moldovei

  Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul la Palatul Culturii pentru a vizita în perioada 12 ianuarie - 30 iunie 2022…

 • 10 decembrie 2020 - 10 iunie 2023

  Expoziția temporară „Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  Deținător al unei valoroase colecții de ceramică, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează în perioada 11 decembrie…

 • 26 mai 2022 - 30 septembrie 2022

  Expoziția „Fabricat în România”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași, în parteneriat cu Asociația Cultural Educativă pentru Protejarea…

 • 30 august 2016

  „Socializare și divertisment la 1900”

  Muzeul de Istorie a Moldovei

  Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită să vizitați, începând de marți, 30 august 2016, o nouă expoziție, la Palatul…

 • 18 august 2022 - 30 septembrie 2022

  Expoziția omagială „Ștefan Procopiu - 50 de ani de la trecerea în veșnicie”

  Palatul Culturii Iasi, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași organizează la Palatul Culturii din Iași, în perioada 21 august…

 • 26 septembrie 2017

  Expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”

  Muzeul de Istorie a Moldovei

  UPDATE Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul de Istorie a Moldovei anunță prelungirea perioadei de vizitare a expoziției „Cucuteni: o incursiune în universul…

 • 06 septembrie 2022 - 16 octombrie 2022

  Expoziția ”Tierra del Fuego. Expedicion Popper”

  Palatul Culturii Iasi, Muzeul de Istorie a Moldovei

  Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vă invită să vizitați, în perioada 7 septembrie - 16 octombrie 2022, expoziția ”Tierra…

 • 18 februarie 2022

  Atelier de storytelling: „Ca în povești”

  Palatul Culturii Iasi

  Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, prin Secția Relații Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, în colaborare cu Muzeul Etnografic al Moldovei, lansează…

 • 27 aprilie 2016

  „Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită”

  Muzeul de Istorie a Moldovei

  Muzeul de Istorie a Moldovei deschide expoziția temporară „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, organizată în spațiile care pun în valoare ruinele Curții…

 • 19 iulie 2021 - 30 septembrie 2022

  O nouă activitate de formare în cadrul proiectului UNLOCK

  Berlin

  În săptămâna 19 - 23 iulie 2021 va avea loc la Berlin o nouă activitate de formare de data aceasta organizată de weltgewandt. Institut für Interkulturelle Politische Bildung,…