Complexul Muzeal Național Moldova Iași
Complexul Muzeal Național Moldova Iași
 

Atelier de olărit la Palatul Culturii Iași

 

Social Media

23 decembrie 2016 - 31 ianuarie 2017

Palatul Culturii Iasi

Atelier de olărit la Palatul Culturii Iași
Daniel Ifrim a fost invitatul lunii decembrie, la Atelierul de Pedagogie Muzeală, organizat de specialiștii de la Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Urmaș al unei celebre familii de olari din Schitu Stavnic, comuna Voinești, județul Iași, meșterul popular Dumitru Ifrim a adus roata olarului în Sala „Petru Caraman”, de la Palatul Culturii. Ucenici i-au fost elevii de la Școala „George Călinescu” din Iași, alături de care meșterul popular a ilustrat unul dintre cele mai vechi și mai fascinante meșteșuguri românești - olăritul.
Atelierul s-a desfășurat pe 20 decembrie 2016 și a fost coordonat de muzeografii Ana-Maria Rață și Ovidiu Focșa, de la Muzeul Etnografic al Moldovei.

Daniel Ifrim, tânărul olar de la Schitu Stavnic

La doar 34 de ani, Daniel Ifrim duce mai departe numele familiei de olari din care provine, precum și tradiția centrului de olărit de la Schitu Stavnic, participând la târgurile de meșteri populari organizate în zona Moldovei. Este, de asemenea, un colaborator permanent al Muzeului Etnografic al Moldovei, în realizarea activităților educative: ateliere adresate elevilor și preșcolarilor sau demonstrații în cadrul manifestărilor în aer liber.
Fiu al regretatului Dumitru Ifrim, Daniel a moștenit de la acesta îndemnarea și plăcerea meșteșugului transformării bulgărelui de lut în oală. Păstrând modul de realizare tradițional, tipologia formelor consacrate în acest centru de olărit și sistemul de ardere arhaic, realizează ceramică roșie cu caracter utilitar: căni, ulcele, ulcioare, oale de sarmale, chiupuri pentru umplut borș etc.

„Tezaur uman viu”: Dumitru V. Ifrim (1957 - 2015)
Dumitru Ifrim a fost o prezență aparte în târgurile de meșteri populari; deținea o îndemânare deosebită în a plămădi forme dintre cele mai diverse, dar și arta de a explica privitorilor cum se transformă lutul în oală. „Regele olarilor”, după cum era cunoscut, a participat la diverse târguri din țară și a fost răsplătit cu numeroase premii. În Iași, a fost în fiecare an prezent în Copou, la Târgul „Cucuteni 5000”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Populare, la Palatul Culturii, la „Târgul meșterilor populari”, organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași, precum și în școli și grădinițe, unde a susținut ateliere de olărit.
Meșterul Ifrim a lucrat ceramică roșie, cu caracter utilitar, incluzând aici vase de mare capacitate, precum chiupuri pentru umplut borş, borcane, vase pentru depozitat cereale şi alimente pe timpul iernii, dar și lăptăreţe, căni, ulcele, ulcioare, oale de sarmale, străchini sau gavanoase pentru flori. Oalele plămădite de meșterul Ifrim erau ornamentate simplu, cu ajutorul fichieşului, şi acoperite cu un strat subţire de smalţ în treimea superioară.
Ca o recunoaștere a talentului său, Dumitru Ifrim a fost selectat să participe la Târgul „Artă și tradiție. Trademark Romania” organizat în 2009 de către Institutul Cultural Român la Praga – Cehia. În 2013, pentru munca sa neobosită de creator și transmițător de valori tradiționale, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, Ministerul Culturii i-a acordat, în cadrul unui programul inițiat de UNESCO, titlul de „Tezaur uman viu”.

OLĂRITUL
Meșteșug străvechi prin care pământul, apa și focul prind suflet în mâna țăranului, olăritul a ocupat dintotdeauna un loc important în viața de zi cu zi a oamenilor, prin el realizându-se vase folosite la prepararea, la păstrarea, la transportarea și la consumarea alimentelor. Locuința țărănească cuprinde o mare varietate de obiecte de lut: oale, ulcioare, căni, străchini, chiupuri, blide, oale pentru ținut laptele, dar și vase pentru flori, statuete, fluiere sau jucării. Acest aspect utilitar a fost însă dublat, încă de la începuturi, de nevoia de a da o formă plăcută vasului și de a-l împodobi cu desene și culori, reliefuri și adâncituri.
Olăritul cere o îndemânare deosebită și numeroase cunoștințe, orice greșeală, cât de mică, pricinuind de cele mai multe ori distrugerea vasului. În același timp, cere o muncă obositoare, multă putere, mai ales când este vorba de ceramica lucrată la roată, de aceea este o meserie caracteristic masculină, tot așa cum țesăturile sunt lucrate de femei. Apoi, uneltele olarului sunt costisitoare și greu de procurat; nu oricine își poate face o roată și cu atât mai puțin un cuptor de ars oalele sau o râșniță de măcinat huma și piatra. Dar, mai presus de toate, olăritul cere condiții speciale de mediu. Mai întâi, condițiile mediului natural: oalele nu se pot lucra decât din lut de bună calitate și de aceea centrele de olari se află întotdeauna în apropierea unor cariere de lut; în același timp, olarii trebuie să-și poată procura ușor lemnele pentru ars vasele în cuptor și humele colorate.
Meseria de olar se transmite în fiecare familie din tată în fiu, o familie sau mai multe familii rămânând astfel grupate și practicând olăritul pe baza unei tradiții comune.
Pentru a-și vinde marfa, olarii plecau cu căruțele încărcate, colindând sate și orașe. Drept plată, primeau mai rar bani; cel mai des, se făcea schimb pe produse agricole: o oală de pământ în schimbul conținutului ei în grâu sau în porumb; o oală de pământ contra dublului conținutului ei în mere sau în cartofi.
Marele consum de oale și străchini din trecut nu era datorat numai spargerilor întâmplătoare, ci și anumitor obiceiuri. Astfel, la nunți sau la înmormântări, oamenii obișnuiau să spargă vase. De asemenea, un mare număr de vase erau distruse înaintea începerii postului, pentru ca nu cumva bucatele mâncate în timpul postului să fie puse din greșeală într-un vas vechi și să se „spurce” cu mâncare de „dulce”. Oalele, adunate în fundul curții, erau sparte cu ciomagul, apoi erau înlocuite de altele noi. Până și prepeleacul (un par cu câteva ramuri în vârful cărora erau agățate oalele cu gura în jos, ca să se scurgă după ce fuseseră spălate), care stă în curte, lângă gard sau pe lângă casă, era distrus pentru a nu „spurca” vasele noi. Când în gospodărie nu există prepeleac, oamenii usucă oalele punându-le în parii gardului, tot cu gura în jos. Locul obișnuit al oalelor este însă în casă, în blidar, dulăpior cu rafturi agățat de perete.

Etapele producerii vaselor de lut

Materia primă
Cariera sau, cel mai adesea, gropile din care se scoate lutul se află, de obicei, în preajma satului olarilor. Aceste gropi sunt fie sub un mal, fie într-o râpă, adică acolo unde se ajunge ușor la stratul de argilă. În afară de lut, este nevoie și de nisipul cuarțos, folosit pentru smalț; dacă se întrebuințează nisipul de râu, el este ales îndepărtându-se substanțele străine și grăunțele prea mari. De asemenea, sunt necesare humele colorate folosite la ornamentarea vaselor (roșul, brunul, chiar galbenul) și în special huma albă, cea mai prețioasă, necesară pentru angobă.

Curățirea
Lutul poate fi curățat în două feluri: pe cale uscată și în stare umedă. În primul caz, lutul este lăsat să se usuce, strâns într-un loc adăpostit de ploaie; apoi este zdrobit și fărâmat cu maiul și curățat cu mâna de corpuri străine (pietre, scoici, paie) și la final se trece prin ciur. Când curățirea se face în stare umedă, ea urmează de obicei dospirii și chiar frământării; în acest caz, pământul transformat în pastă este tăiat în felii.

Dospirea
Fie înainte, fie după curățire, lutul trebuie să stea la dospit. Pentru aceasta este așezat în lăzi de lemn, în albii sau chiar pe pământ bine curățat în prealabil; în același timp, el este ferit de soare și de vânt. Dospirea are ca scop sfărâmarea bulgărilor de pământ, astfel încât pasta să devină uniformă și să fie apoi ușor de mânuit.

Frământarea
Cea mai des întâlnită este frământarea făcută cu picioarele prin călcare: lutul pus jos, adunat într-o moviliță, este călcat de jur-împrejur până se întinde și ia forma unei roți; aceasta este strânsă apoi grămadă și călcată din nou, de trei-patru ori. Alteori lutul este bătut cu maiul, fie în lada unde a fost pus la dospit, fie întins pe jos, pe o cârpă, pe scânduri sau pe o piele de vită. Frământarea face ca masa lutului să devină compactă prin eliminarea golurilor de aer și, în același timp, face pasta omogenă, astfel încât părțile mai bine dospite se răspândesc în mod uniform.
Ultimul frământat se face înainte de modelarea pe roată; lutul se împarte în bulgări care au dimensiuni corespunzătoare obiectului ce urmează să fie modelat; fiecare bulgăre este frământat în mâna olarului.

Formarea
Formarea vaselor se face pe roată. Roata olarului este alcătuită din două discuri legate între ele printr-un ax. Axul, la rândul lui, este prins în două locuri de o masă sau de o laviță; atunci când olarul imprimă cu ajutorul piciorului o mișcare de rotație discului de jos (întotdeauna mai mare și mai greu decât cel de sus), axul se învârte antrenând în mersul lui discul superior.
Olarul ia un bulgăre de lut și îl aruncă pe discul superior în așa fel încât masa lutului să adere la suprafața lui; această aruncare cere multă dibăcie pentru ca bulgărele să fie așezat în mijlocul discului. Apoi olarul pune în mișcare roata mare și începe modelarea vasului. În timpul formării, olarul își înmoaie mâna într-un vas cu apă, pentru ca degetele să nu i se lipească de lut. La formarea și netezirea suprafeței, olarul se ajută de o bucată de lemn, subțire și lată. Când este terminat, vasul este desprins de pe roată cu ajutorul unei sârme care taie fundul vasului în imediata apropiere a roții.

Uscarea
Uscarea vaselor se face mai întâi pe polițele din atelier, apoi vasele se trec pe alte polițe, la adăpost de vânt și de soare, iar ultima uscare se petrece în cuptor, în faza premergătoare coacerii propriu-zise.

Coacerea/ Arderea
Odată modelate și uscate, vasele sunt ornamentate și apoi arse în cuptor. Dacă nu se smălțuiesc, sunt arse o singură dată; când se smălțuiesc, smalțul se întinde pe suprafața lor după prima ardere, iar apoi vasele sunt arse a doua oară.
La început, pentru perfectarea uscării, sunt întrebuințate lemne moi, care dau puține calorii: salcie, plop etc. Mai târziu se pun lemne mai multe și mai bune, introducând fie lemn de brad, a cărui ardere rapidă dă o temperatură înaltă într-un timp relativ scurt, fie lemn de esențe tari pentru arderi lente.

Scoaterea vaselor din cuptor

După terminarea arderii, se lasă cuptorul să se răcească; de obicei se închide gura pentru ca răcirea să fie lentă. Odată cu descărcarea cuptorului, olarul face și trierea obiectelor, despărțindu-le pe cele bune de cele insuficient arse sau stricate (sparte, deformate, cu culoarea sau smalțul arse prea tare).

CENTRUL DE OLĂRIT DE LA SCHITU STAVNIC, COMUNA VOINEȘTI, JUDEȚUL IAȘI

Primele documente scrise păstrate care menționează practicarea olăritului în Schitu Stavnic sunt de la 1820.
Maxima înflorire a meșteșugului în această zonă a fost cunoscută la sfârșitul secolului al XX-lea. În anii ’70, în peste jumătate din gospodăriile așezării se practica meșteșugul olăritului, înregistrându-se 56 de meșteri olari. Dintre numele de meșteri care lucrau la acea vreme, enumerăm următoarele: Avădanei, Neamțu, Moraru, Teșchere, Iacob, Ifrim, Todică, Ciofu, Signea, Sofian, Luchian, Carp, Cârlan, Butnaru, Ciobanu. La început de mileniu III, Schitu Stavnic era reprezentat în târgurile de profil doar de două familii: Ifrim și Luchian.

În centrul de olărit de la Schitu Stavnic se producea atât ceramică roșie (ardere oxidantă), care se face și astăzi, cât și ceramică neagră (ardere reducătoare).
În ceea ce privește ceramica roșie, în trecut exista o aplecare mai mare spre dimensiunea estetică, vasele ornamentându-se cu motive arhaice (arborele, linia vălurită sau crucea), dar și cu motive fitomorfe, mai ales florale (floarea-soarelui, cicoarea, trandafirul), realizate prin pictare cu cornul pe vasul angobat în alb. Pentru realizarea decorului se foloseau, de obicei, două culori, combinându-se, de exemplu, verdele cu albastrul sau cafeniul cu verdele.

În prezent, la Schitu Stavnic se produce numai ceramică roșie, cu caracter utilitar, realizându-se vase necesare pregătirii și păstrării alimentelor, precum și diferite categorii de veselă întrebuințate în bucătăria tradițională; vasele sunt ornamentate simplu cu ajutorul fichieșului și acoperite cu smalț în treimea superioară.

Text: Ana-Maria Rață, muzeograf - Muzeul Etnografic al MoldoveiShare

 

Galerie foto

 

Vezi și

 • 16 octombrie 2020

  Cea de-a treia întâlnire transnațională a proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training Centers for the benefit of all”

  În perioada 14 - 16 octombrie 2020, partenerii din cadrul proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training Centers for the benefit of all” s-au reunit din nou în mediul online,…

 • 27 aprilie 2016

  „Maeştrii artei interbelice româneşti în colecţiile Muzeului de Artă Iaşi”

  Muzeul de Artă

  Pictura interbelică poate fi considerată perioada de aur a artei româneşti. Exprimându-se în forme ale curentelor artistice europene contemporane, precum post-impresionismul…

 • 06 ianuarie 2021 - 30 iunie 2022

  Expoziția „Underground Iași - Istorii redescoperite” la Palatul Culturii

  Palatul Culturii Iasi, Muzeul de Istorie a Moldovei

  Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul la Palatul Culturii pentru a vizita în perioada 12 ianuarie - 30 iunie 2022…

 • 30 iunie 2021

  Curs în cadrul proiectului Erasmus Plus UNLOCK: „Profilul și abilitățile mediatorului muzeal ca integrator de diversitate”

  Lanciano – Italia

  Echipele tuturor partenerilor din cadrul proiectului de parteneriat strategic \"United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep - the Museum Mediator as Diversity Integrator\" –…

 • 18 septembrie 2020

  Expoziția „Memoria sunetului. Suporturi de înregistrare în diversitate\"

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași reunește aproximativ 100 de piese reprezentative din domeniul muzicii…

 • 19 octombrie 2021 - 27 octombrie 2021

  Turneul Internațional ROMANIAN MUSIC JOURNEY

  Palatul Culturii Iasi

  Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, partener al Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură, alături de Conservatorul de Muzică din Montauban (Franța), Association…

 • 12 mai 2021

  Cea de-a patra întâlnire transnațională în cadrul proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training Centers for the benefit of all”

  În perioada 10-12 mai 2021 se desfășoară online cea de-a patra întâlnire transnațională în cadrul proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training Centers for the benefit…

 • 15 mai 2020

  „Păpușarul” de la Ceahlău (Neamț) – tipar de caș din colecția Muzeului Etnografic al Moldovei

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  „Păpușarul” de la Ceahlău - Neamț este unul dintre cele mai valoroase și apreciate obiecte din colecția Muzeului Etnografic al Moldovei, individualizându-se prin decorul…

 • 15 ianuarie 2021

  Un Coif Corintic de Bronz primit de Ziua Culturii Naționale 2021 de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț

  Palatul Culturii Iasi

  Astăzi, 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naționale, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a primit în custodie, în calitatea sa de administrator al patrimoniului cultural…

 • 27 aprilie 2016

  „Cotidianul ţărănesc. Inventivitate şi pragmatism”

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  ​Muzeul Etnografic al Moldovei deține o colecție importantă de instalații, între care sunt şi vedete, precum cea mai mare oloiniță din România.

 • 18 aprilie 2020 - 16 aprilie 2022

  ONLINE Catalogul Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană, ediţia a III-a, N-E, IAŞI, 2019

  Muzeul de Artă

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din…

 • 01 iulie 2021 - 31 octombrie 2021

  Expoziţia „Posteritatea lui Mihail Kogălniceanu - 130 de ani de la moarte”

  Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

  Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihail Kogălniceanu, personalitate care a aşezat cultura română pe baze moderne şi care a crezut cu tărie…

 • 12 februarie 2021 - 31 decembrie 2021

  Coiful de sorginte vikingă de la Pașcani, unic în spațiul românesc, a fost predat Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași

  Palatul Culturii Iasi

  Coiful de sorginte vikingă de la Pașcani, unic în spațiul românesc, a fost predat azi Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași de ofițeri specializați de la Inspectoratul…

 • 07 iunie 2021

  Erasmus+ ”UNLOCK: United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep": A Doua Întâlnire Transnațională de Proiect

  În perioada 7 - 8 iunie 2021, partenerii din cadrul proiectului Erasmus+ ”UNLOCK: United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep" se vor întâlni față în față, în contextul…

 • 27 mai 2021 - 31 decembrie 2021

  Atelierele DICE de la Palatul Culturii: „Jocurile copilăriei”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  De Ziua Internațională a Copilului, echipa Atelierelor DICE din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași lansează o nouă serie de activități dedicate celor mici,…

 • 09 decembrie 2020 - 30 septembrie 2022

  Conferință de lansare a Proiectului UNLOCK - "United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep - the Museum Mediator as Diversity Integrator"

  Palatul Culturii Iasi

  În perioada octombrie 2020 - septembrie 2022, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași în parteneriat cu alte opt organizații din cinci țări (Italia, Spania, Grecia, Germania,…

 • 08 decembrie 2020 - 08 decembrie 2025

  Instalație inovatoare în Turnul cu Ceas al Palatului Culturii: „Hora Unirii” și ora exactă pot fi ascultate de la Iași, oriunde în lume

  Palatul Culturii Iasi

  Ceasul cu carillon din Turnul Central al Palatului Culturii redă, la fiecare oră exactă, melodia „Hora Unirii”, compusă de Alexandru Fechtenmacher, pe versurile poetului Vasile…

 • 03 aprilie 2020

  VALORI DE PATRIMONIU. Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”: Cutie muzicală tip orchestră

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  Din dorința de a oferi vizitatorilor noștri virtuali posibilitatea de a se bucura de valorile patrimoniului muzeal în această perioadă, în care activitățile cu publicul sunt…

 • 30 august 2016

  „Socializare și divertisment la 1900”

  Muzeul de Istorie a Moldovei

  Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită să vizitați, începând de marți, 30 august 2016, o nouă expoziție, la Palatul…

 • 27 aprilie 2016

  „Maeştrii picturii româneşti în patrimoniul Muzeului de Artă Iaşi”

  Muzeul de Artă

  Expoziţie organizată în cadrul Proiectului Sistem inovativ de mediere artistică interactivă destinat valorificării patrimoniului de artă al muzeelor din România (SIMAP)

 • 16 mai 2019

  Expertul restaurator Ion Cristea și conf. dr. ing. Florin Pantilimonescu, medaliați la „Invent - Invest” 2019

  Diploma de excelență cu medalie de aur a Târgului Internațional de Invenții și Idei Practice „Invent - Invest” 2019 a fost decernată unei echipe de inventatori ieșeni:…

 • 14 mai 2021 - 25 noiembrie 2021

  Expoziția „Chipuri și cămeși”

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  UPDATE Expoziția „Chipuri și cămeși”, programată inițial până pe 15 august 2021, a fost prelungită, la cererea publicului, până pe 25 noiembrie 2021.

 • 21 octombrie 2021 - 01 iunie 2022

  Atelier „Artă și simbol în ceramica populară de Tansa”

  Palatul Culturii Iasi

  Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași păstrează o valoroasă colecție de ceramică provenită din Tansa (județul Iași), renumit…

 • 06 mai 2021 - 31 decembrie 2023

  Bilete online pentru muzeele CMNM Iași

  Palatul Culturii Iasi

  Începând din luna mai 2021, muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași se regăsesc pe Booktes.com, platformă de ticketing dedicată publicului aflat în…

 • 27 aprilie 2016

  Instrumente de muzică mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu"

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  Instrumente de Muzică Mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” este expoziţia temporară propusă publicului de acest muzeu, la redeschiderea…

 • 19 iulie 2021 - 15 noiembrie 2021

  Expoziția „Minerale și asociații de minerale din Româniaˮ

  Palatul Culturii Iasi, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași vă invită să vizitați, în perioada 22 iulie – 15 noiembrie 2021,…

 • 11 ianuarie 2021

  Refresh+ Apel deschis dedicat tinerilor artiști români

  Palatul Culturii Iasi

  Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași participă, în calitate de partener, alături de Fundacion Universitaria San Antonio, din Murcia, Spania, Turun Ammattikorkeakoulou…

 • 05 octombrie 2021 - 19 decembrie 2021

  „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Coiful corintic descoperit în apa Siretului”

  Palatul Culturii Iasi, Muzeul de Istorie a Moldovei

  Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentând vizitatorilor,…

 • 29 noiembrie 2019 - 31 decembrie 2021

  Lansarea Proiectului de Parteneriat Strategic Erasmus Plus “CSR and Ethics in Training Centers for benefit of all”

  Formethic, cu sediul în Toulouse, Franța, în parteneriat cu nouă instituții din opt țări europene, implementează Proiectul de Parteneriat Strategic “CSR and Ethics in Training…

 • 10 decembrie 2020 - 01 iunie 2022

  Expoziția temporară „Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  Deținător al unei valoroase colecții de ceramică, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează în perioada 11 decembrie…

 • 13 mai 2020

  Cea de-a doua întâlnire transnațională a proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training Centers for the benefit of all”

  În zilele de 12 - 13 mai 2020 a avut loc online, cu ajutorul platformei Zoom, cea de-a doua întâlnire transnațională în cadrul proiectului Erasmus+ ”CSR and Ethics in Training…

 • 06 octombrie 2021 - 04 noiembrie 2021

  Expoziție și lansare de catalog „Bronzuri din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”

  Muzeul de Artă

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vă invită să vizitați, la Palatul Culturii din Iași, în perioada 6 octombrie - 4 noiembrie 2021, expoziția…

 • 18 mai 2021 - 31 decembrie 2021

  Expoziția „Retrospectiva telefoanelor mobile”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași, în parteneriat cu firma de service GSM din Iași - „GSM ZONEˮ,…

 • 13 mai 2020

  15 întrebări frecvente despre Palatul Culturii din Iași

  Palatul Culturii Iasi

  Acesta este Palatul lui Ștefan cel Mare? Clădirea are 365 de camere? Ceasul din Turnul Palatului „cântă” o singură melodie? Mai există avionul de răboi din curtea interioară…

 • 19 iulie 2021

  O nouă activitate de formare în cadrul proiectului UNLOCK

  Berlin

  În săptămâna 19 - 23 iulie 2021 va avea loc la Berlin o nouă activitate de formare de data aceasta organizată de weltgewandt. Institut für Interkulturelle Politische Bildung,…

 • 16 iulie 2021 - 19 noiembrie 2021

  Piese de referință tehnică în colecțiile Muzeului Ştiinței şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”: Vioara electromagnetică

  Palatul Culturii Iasi, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”

  Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” continuă seria de prezentări derulate sub genericul „Piese de referință…

 • 09 septembrie 2016

  „RetroTehnica”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  O expoziție despre evoluția diverselor domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare

 • 08 mai 2020

  „Caietul de carantină”: descoperiți civilizația Cucuteni, prin intermediul jocului!

  Muzeul de Istorie a Moldovei

  Vă invităm să descoperiți civilizația Cucuteni și epoca din care aceasta face parte, prin intermediul informațiilor pigmentate cu desene și jocuri din „Caietul de carantină”,…

 • 15 octombrie 2021 - 15 noiembrie 2021

  Expoziția BIGC - Bienala Internațională de Gravură Contemporană N-E, ediţia a IV-a, Iași, 2021

  Palatul Culturii Iasi, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi, Muzeul Naţional de Artă…

 • 27 aprilie 2016

  „Sărbătoarea. Artă și spiritualitate”

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  E​xpoziția „Sărbătoarea. artă şi spiritualitate” surprinde satul în momentele cu încărcătură specială pentru locuitorii săi, când aceștia experimentează dimensiunea…

 • 12 septembrie 2017

  Expozițiile deschise la Palatul Culturii sunt temporare

  Palatul Culturii Iasi

  Toate expozițiile organizate în cele patru muzee din Palatul Culturii sunt temporare.

 • 21 iunie 2019

  Palatul Culturii din Iași, prezentat pe platforma Google Arts & Culture

  Palatul Culturii Iasi

  Palatul Culturii din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional Peleş şi Asociaţia „Semne cusute” pot fi descoperite…

 • 02 noiembrie 2019 - 30 decembrie 2021

  Expoziția „Grindare, păretare, scoarţe. Poveşti ţesute”, la Muzeul Etnografic al Moldovei

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează sâmbătă, 2 noiembrie 2019, începând cu ora 13.00, vernisajul expoziţiei…

 • 21 octombrie 2021 - 23 noiembrie 2021

  „Coasem și descoasem semne și semnificații. Cămașa feminină în patrimoniul cultural românesc din zona Moldovei”

  Muzeul Etnografic al Moldovei

  Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului și Institutul de Filologie…

 • 27 aprilie 2016

  „Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită”

  Muzeul de Istorie a Moldovei

  Muzeul de Istorie a Moldovei deschide expoziția temporară „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, organizată în spațiile care pun în valoare ruinele Curții…

 • 02 octombrie 2021 - 31 decembrie 2021

  Expoziția de fotografie documentară „Olivetti. Libertate și frumusețe/ Libertà e belleza”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Centro Culturale Italiano…

 • 12 iulie 2021

  Palatul Culturii din Iași inclus pe harta instituțiilor vizitate în cadrul proiectului de lobby cultural „Muzeele contează!”

  Proiectul de lobby cultural al Rețelei Naționale a Muzeelor din România continuă cu vizita domnului deputat Ionuț Vulpescu, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură, arte,…

 • 26 septembrie 2017 - 18 decembrie 2022

  Expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”

  Muzeul de Istorie a Moldovei

  UPDATE Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul de Istorie a Moldovei anunță prelungirea perioadei de vizitare a expoziției „Cucuteni: o incursiune în universul…