Complexul Muzeal Național Moldova Iași
Complexul Muzeal Național Moldova Iași
 

Expoziția retrospectivă de pictură ESTeTICA a artistului Serge Vasilendiuc

 

 

04 mai 2018 - 10 iunie 2018

Muzeul de Artă

Expoziția retrospectivă de pictură ESTeTICA a artistului Serge Vasilendiuc
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul de Artă, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, Uniunea Artiștilor Plastici din Polonia și Uniunea Artiștilor Plastici din România, organizează la Palatul Culturii din Iași, expoziția retrospectivă de pictură ESTeTICA a artistului Serge Vasilendiuc. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 10 mai 2018, ora 17.00, la Palatul Culturii, în spațiul Muzeului de Artă.

Serge Vasilendiuc, născut în anul 1972 la Bălți (Republica Moldova), locuiește în prezent la Cracovia. Absolvent al Academiei de Arte din Iași, este autorul a numeroase expoziții personale și a participat la 67 de expoziții de grup în Polonia, România, Ungaria, Germania și Danemarca. Are în palmares numeroase premii, iar în  primit premiul onorific al Uniunii Artiștilor Plastici din Polonia.

„Remarcăm preocupările artistului pentru alegerea selectivă a subiectelor. Privindu-i lucrările vom avea sentimentul că participăm la un imaginar pelerinaj printre citadele înțesate de istorie; că urcăm trepte și ne furișăm pe străduțe înguste pentru a descoperi mărturii ale unor legende despre eroi și întâmplări modelate de-a lungul timpurilor de la o generație la alta. Picturile lui Serge Vasilendiuc au darul de a provoca imaginația privitorului. El descoperă un alt timp, nebănuit, cel al stărilor transcendente așa cum în urmă cu un secol procedau Giorgio de Chirico, Marc Chagall, Wassily Kandinsky și alți reprezentanți ai picturii avangardiste”, apreciază pictorul Liviu Suhar.

Serge VASILENDIUC
Născut în 1972 în mun. Bălți, Moldova
1987-1991 studii la Colegiul de Arte Plastice - Chișinău;
1991-1997 studii la Academia de Arte - Iași;
1997 diplomă în pictură la clasa prof. Liviu Suhar;
din 2000 membru al UAP din România, filiala interjudețeană Cluj-Bistrița-Zalău;
din 2001 membru al SGC a dreptului de autor în arte vizuale Visarta;
din 2004 membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Polonia, filiala din Cracovia;
2009-2011 doctorand la Institutul de Artă al Universității Pedagogice din Cracovia;
din 2011 doctor în arte vizuale

Autor al expozițiilor personale și individuale:
2018 „ESeTICA”, Muzeul de Artă - Complexul Muzeal Național Moldova Iași
2018 „Trilema...” grupului KRoma, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
2017 „Trilema...” grupului KRoma, Muzeul Județean de Artă - Baia Mare
2017 „EstEtica”, Galeria de Artă „Raven” - Cracovia
2016 „Jurnal de călătorie”, Muzeul de Artă - Satu Mare;
2015 „File din jurnalul unui peregrin...”, Muzeul Județean de Artă - Baia Mare;
2014 „Îndepărtat și apropiat. Peregrinări românești”, NCK - Cracovia;
2013 „Aequinoctium”, Galeria „Winnacja” - Cracovia;
2012 „Peregrinări franceze”, Galeria „Ślad”, Ełckie Centrum Kultury - Ełk;
2012 „40”, Galeria UAP „Pryzmat” - Cracovia;
2011 „Imagini din călătorii la sud”, Biblioteca Publică Județeană - Cracovia;
2011 „Ce este Basarabia?”, Cafeneaua literară „Między Słowami” - Lublin;
2011 „Viatoris”, Muzeul Național de Artă - Cluj-Napoca;
2010 „Povestiri în amurg”, Galeria de Artă „Gołogórski” - Cracovia;
2009 „Imagini din trecut și recente”, Galeria „Ślad”, ECK - Ełk;
2009 „Imagini din Campania și altele...”, Galeria „Centrum”, NCK - Cracovia;
2008 „Rosso Veneziano”, Galeria „Wola” - Cracovia;
2004 „Metamorfoze nocturne”, Galeria „Wola” - Cracovia;
2003 „aSimetria”, Galeria de Artă „Labirint Nº2” - Cracovia;
2001 „Vasilendiuc: Real; personaje și peisaje”, Galeria „Veche” - Cluj-Napoca;
2000 „Prezentul trecut”, Galeria „Veche” - Cluj-Napoca;
1999 „Soare și Lună”, Galeria „Alianța Artelor” - Cluj-Napoca;
1996 „In Aqua Marine Excess”, Galeria de Artă „Trianon” - Iași;
1995 „64”, Galeriile de Artă „Victoria” - Iași

Participă la peste 67 de expoziții colective și de grup în Polonia, România, Ungaria, Germania și Danemarca.
Fondator al grupului de artiști „KRoma”.
Este deținător al numeroase premii în domeniul artelor vizuale.

Artistul este prezent cu lucrări în colecții de stat și publice din România, Polonia, Ungaria și numeroase colecții private din România, Polonia, S.U.A., Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Rusia, Canada, Israel, Grecia, Ungaria, Cehia și Moldova.

Bibliografie:
2018 „Vasilendiuc: ESTeTICA”, editura UAPP, Cracovia
2017 Grupul KRoma „Trilema...”, editura Pasaż, Cracovia;
2017 „Serge Vasilendiuc: Estetica”, editura Unidruk, Cracovia
2016 „Serge Vasilendiuc: Jurnal de călătorie”, editura Unidruk, Cracovia;
2015 „Iacobeni - particularități imagistice”, editura Performantica, Iași;
2014 „Pilgrimage”, editura Performantica, Iași;
2014 Grupul KRoma „Călătoria”, editura Unidruk, Cracovia;
2012 Periodic cultural „Kraków”, Cracovia;
2012 Revista „Zwierciadło”, Varșovia;
2011 Revista culturală „Steaua”, Cluj-Napoca;
2003 Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani, editura ARC 2000, București;
2000 Revista culturală „Steaua”, Cluj-Napoca

www.vasilendiuc.eu
vasilendiuc@wp.eu


Share

 

Vezi si

  • 15 mai 2017 - 31 decembrie 2018

    „Descoperă misterele Palatului!”

    Palatul Culturii Iasi

    Transformă vizita la Palat într-o aventură: urmează harta, parcurge traseul și descifrează indiciile! Afli codul secret și vei câștiga insigna de „Explorator”.

  • 30 august 2016

    „Socializare și divertisment la 1900”

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită să vizitați, începând de marți, 30 august 2016, o nouă expoziție, la Palatul…

  • 29 august 2018 - 28 ianuarie 2021

    Cea mai mare ambarcațiune monoxilă descoperită în Moldova a ajuns la Palatul Culturii

    Palatul Culturii Iasi

    O ambarcațiune monoxilă, descoperită în albia râului Moldova, pe teritoriul satului Soci, din comuna Miroslovești, a ajuns la Palatul Culturii din Iași, urmând să intre în…

  • 29 august 2018 - 31 decembrie 2019

    Proiectul european REFRESH – Young Artists Refreshing Heritage Sites continuă cu RHW Italia în perioada 2-9 septembrie și RHW Iași, România în intervalul 11-18 septembrie

    Asociația Orașelor Istorice din Slovenia (lider), ITACA – Asociația pentru Dezvoltare Locală din Abruzzo, Italia, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Fundația…

  • 27 aprilie 2016

    Instrumente de muzică mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu"

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

    Instrumente de Muzică Mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” este expoziţia temporară propusă publicului de acest muzeu, la redeschiderea…

  • 27 aprilie 2016

    „Cotidianul ţărănesc. Inventivitate şi pragmatism”

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    ​Muzeul Etnografic al Moldovei deține o colecție importantă de instalații, între care sunt şi vedete, precum cea mai mare oloiniță din România.

  • 23 august 2018 - 21 septembrie 2018

    „România e acasă”. Vernisajul expoziției foto-documentare „Eugen Ionescu”, la Palatul Culturii

    Palatul Culturii Iasi

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov vă invită luni, 27 august 2018, ora 12.00, la Palatul Culturii din Iași, unde va avea…

  • 30 august 2018 - 31 decembrie 2021

    FIMM 11: Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice - Iași, 14 septembrie - 16 septembrie 2018

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, în perioada 14 - 16 septembrie 2018, FIMM 11: cea de-a…

  • 27 aprilie 2016

    „Sărbătoarea în sat. Spiritualitate şi artă”

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    E​xpoziția „Sărbătoarea: artă şi spiritualitate” surprinde satul în momentele cu încărcătură specială pentru locuitorii săi, când aceștia experimentează dimensiunea…

  • 18 decembrie 2017 - 18 decembrie 2018

    Prelungirea perioadei de vizitare a expoziției „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice” de la Palatul Culturii

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul de Istorie a Moldovei anunță prelungirea perioadei de vizitare a expoziției „Cucuteni: o incursiune în universul unei…

  • 27 aprilie 2016

    „Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită”

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Muzeul de Istorie a Moldovei deschide expoziția temporară „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, organizată în spațiile care pun în valoare ruinele Curții…

  • 08 mai 2018 - 30 noiembrie 2018

    ROMÂNIA E ACASĂ. Program expozițional național dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării

    Palatul Culturii Iasi

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași este partener, alături de Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Județean Olt și Muzeul Național…

  • 30 iunie 2018

    Complexul Muzeal Național „Moldova” - partener în proiectul ”Work-Based Training: Art and Culture”

    În perioada decembrie 2017 - iunie 2019, Complexul Muzeal Național „Moldova” participă în calitate de partener la proiectul de parteneriat strategic pentru formare profesională…

  • 31 august 2018 - 30 septembrie 2018

    EXPRESII PERSONALE Maestrul Adrian Podoleanu și discipolii săi

    Palatul Culturii Iasi

    Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, Iași organizează expoziția EXPRESII PERSONALE, ce va fi deschisă la Palatul Culturii, în perioada 4 - 30…

  • 18 septembrie 2018 - 26 septembrie 2018

    Turneul „Muzica Palatelor României” ajunge la Iași

    Cea de-a IV-a ediție a Turneului „Muzica Palatelor României” include trei concerte extraordinare în edificii monument istoric din județul Iași: Palatul Culturii, Muzeul Unirii…

  • 09 septembrie 2016

    „RetroTehnica”

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

    O expoziție despre evoluția diverselor domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare

  • 27 aprilie 2016

    „Maeştrii artei interbelice româneşti în colecţiile Muzeului de Artă Iaşi”

    Muzeul de Artă

    Pictura interbelică poate fi considerată perioada de aur a artei româneşti. Exprimându-se în forme ale curentelor artistice europene contemporane, precum post-impresionismul…

  • 12 septembrie 2018 - 15 octombrie 2018

    Expoziția de sculptură „Univers de artist”, semnată de Elena Surdu Stănescu

    Muzeul de Artă

    Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, la Palatul Culturii, în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2018, expoziția de sculptură…

  • 29 august 2018 - 28 decembrie 2020

    Tezaurul descoperit în Ansamblul Mănăstirii Frumoasa din Iași a ajuns la Muzeul de Istorie a Moldovei

    Palatul Culturii Iasi

    În cadrul cercetărilor arheologice preventive coordonate de către dr. Mădălin-Cornel Văleanu, cercetător științific I la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în…

  • 11 iulie 2018 - 31 decembrie 2019

    Proiectul „Young Artists Refreshing Heritage Sites/ REFRESH” în cadrul programului Europa Creativă

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași participă în calitate de partener, alături de ITACA – Asociația pentru Dezvoltare Locală din Abruzzo, Italia, și Fundația Universitară…

  • 20 septembrie 2018 - 30 octombrie 2018

    Expoziție de artă naivă „Citadela naivilor”

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și Uniunea Creatorilor de Artă – Filiala Iași organizează, la Palatul Culturii, în…

  • 10 august 2018 - 23 septembrie 2018

    Expoziția de pictură „Portrete ale Marii Uniri”

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei și Fundația „Mircea-Titus Romanescu” vă invită să vizitați, la Palatul Culturii, în perioada…

  • 28 august 2018

    Un nou semnal de alarmă referitor la zona de protecție pentru clădirea monument istoric Palatul Culturii

    Palatul Culturii Iasi

    În cadrul unei conferințe de presă desfășurate marți, 28 august 2018, la Palatul Culturii din Iași, a fost tras un nou semnal de alarmă privind necesitatea asigurării unei…

  • 11 ianuarie 2018 - 18 decembrie 2018

    DICE: Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ. Ateliere de educație muzeală

    Palatul Culturii Iasi

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași anunță organizarea unor serii de ateliere de educație muzeală, sub genericul DICE: Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ,…

  • 27 aprilie 2016

    „Maeştrii picturii româneşti în patrimoniul Muzeului de Artă Iaşi”

    Muzeul de Artă

    Expoziţie organizată în cadrul Proiectului Sistem inovativ de mediere artistică interactivă destinat valorificării patrimoniului de artă al muzeelor din România (SIMAP)