Complexul Muzeal Național Moldova Iași
Complexul Muzeal Național Moldova Iași
 

Expoziția retrospectivă de pictură ESTeTICA a artistului Serge Vasilendiuc

 

 

04 mai 2018 - 10 iunie 2018

Muzeul de Artă

Expoziția retrospectivă de pictură ESTeTICA a artistului Serge Vasilendiuc
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul de Artă, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, Uniunea Artiștilor Plastici din Polonia și Uniunea Artiștilor Plastici din România, organizează la Palatul Culturii din Iași, expoziția retrospectivă de pictură ESTeTICA a artistului Serge Vasilendiuc. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 10 mai 2018, ora 17.00, la Palatul Culturii, în spațiul Muzeului de Artă.

Serge Vasilendiuc, născut în anul 1972 la Bălți (Republica Moldova), locuiește în prezent la Cracovia. Absolvent al Academiei de Arte din Iași, este autorul a numeroase expoziții personale și a participat la 67 de expoziții de grup în Polonia, România, Ungaria, Germania și Danemarca. Are în palmares numeroase premii, iar în  primit premiul onorific al Uniunii Artiștilor Plastici din Polonia.

„Remarcăm preocupările artistului pentru alegerea selectivă a subiectelor. Privindu-i lucrările vom avea sentimentul că participăm la un imaginar pelerinaj printre citadele înțesate de istorie; că urcăm trepte și ne furișăm pe străduțe înguste pentru a descoperi mărturii ale unor legende despre eroi și întâmplări modelate de-a lungul timpurilor de la o generație la alta. Picturile lui Serge Vasilendiuc au darul de a provoca imaginația privitorului. El descoperă un alt timp, nebănuit, cel al stărilor transcendente așa cum în urmă cu un secol procedau Giorgio de Chirico, Marc Chagall, Wassily Kandinsky și alți reprezentanți ai picturii avangardiste”, apreciază pictorul Liviu Suhar.

Serge VASILENDIUC
Născut în 1972 în mun. Bălți, Moldova
1987-1991 studii la Colegiul de Arte Plastice - Chișinău;
1991-1997 studii la Academia de Arte - Iași;
1997 diplomă în pictură la clasa prof. Liviu Suhar;
din 2000 membru al UAP din România, filiala interjudețeană Cluj-Bistrița-Zalău;
din 2001 membru al SGC a dreptului de autor în arte vizuale Visarta;
din 2004 membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Polonia, filiala din Cracovia;
2009-2011 doctorand la Institutul de Artă al Universității Pedagogice din Cracovia;
din 2011 doctor în arte vizuale

Autor al expozițiilor personale și individuale:
2018 „ESeTICA”, Muzeul de Artă - Complexul Muzeal Național Moldova Iași
2018 „Trilema...” grupului KRoma, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
2017 „Trilema...” grupului KRoma, Muzeul Județean de Artă - Baia Mare
2017 „EstEtica”, Galeria de Artă „Raven” - Cracovia
2016 „Jurnal de călătorie”, Muzeul de Artă - Satu Mare;
2015 „File din jurnalul unui peregrin...”, Muzeul Județean de Artă - Baia Mare;
2014 „Îndepărtat și apropiat. Peregrinări românești”, NCK - Cracovia;
2013 „Aequinoctium”, Galeria „Winnacja” - Cracovia;
2012 „Peregrinări franceze”, Galeria „Ślad”, Ełckie Centrum Kultury - Ełk;
2012 „40”, Galeria UAP „Pryzmat” - Cracovia;
2011 „Imagini din călătorii la sud”, Biblioteca Publică Județeană - Cracovia;
2011 „Ce este Basarabia?”, Cafeneaua literară „Między Słowami” - Lublin;
2011 „Viatoris”, Muzeul Național de Artă - Cluj-Napoca;
2010 „Povestiri în amurg”, Galeria de Artă „Gołogórski” - Cracovia;
2009 „Imagini din trecut și recente”, Galeria „Ślad”, ECK - Ełk;
2009 „Imagini din Campania și altele...”, Galeria „Centrum”, NCK - Cracovia;
2008 „Rosso Veneziano”, Galeria „Wola” - Cracovia;
2004 „Metamorfoze nocturne”, Galeria „Wola” - Cracovia;
2003 „aSimetria”, Galeria de Artă „Labirint Nº2” - Cracovia;
2001 „Vasilendiuc: Real; personaje și peisaje”, Galeria „Veche” - Cluj-Napoca;
2000 „Prezentul trecut”, Galeria „Veche” - Cluj-Napoca;
1999 „Soare și Lună”, Galeria „Alianța Artelor” - Cluj-Napoca;
1996 „In Aqua Marine Excess”, Galeria de Artă „Trianon” - Iași;
1995 „64”, Galeriile de Artă „Victoria” - Iași

Participă la peste 67 de expoziții colective și de grup în Polonia, România, Ungaria, Germania și Danemarca.
Fondator al grupului de artiști „KRoma”.
Este deținător al numeroase premii în domeniul artelor vizuale.

Artistul este prezent cu lucrări în colecții de stat și publice din România, Polonia, Ungaria și numeroase colecții private din România, Polonia, S.U.A., Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Rusia, Canada, Israel, Grecia, Ungaria, Cehia și Moldova.

Bibliografie:
2018 „Vasilendiuc: ESTeTICA”, editura UAPP, Cracovia
2017 Grupul KRoma „Trilema...”, editura Pasaż, Cracovia;
2017 „Serge Vasilendiuc: Estetica”, editura Unidruk, Cracovia
2016 „Serge Vasilendiuc: Jurnal de călătorie”, editura Unidruk, Cracovia;
2015 „Iacobeni - particularități imagistice”, editura Performantica, Iași;
2014 „Pilgrimage”, editura Performantica, Iași;
2014 Grupul KRoma „Călătoria”, editura Unidruk, Cracovia;
2012 Periodic cultural „Kraków”, Cracovia;
2012 Revista „Zwierciadło”, Varșovia;
2011 Revista culturală „Steaua”, Cluj-Napoca;
2003 Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani, editura ARC 2000, București;
2000 Revista culturală „Steaua”, Cluj-Napoca

www.vasilendiuc.eu
vasilendiuc@wp.eu


Share

 

Vezi si

  • 16 mai 2018 - 20 mai 2018

    Noaptea Europeană a Muzeelor la Palatul Culturii din Iași - 19 mai 2018

    Palatul Culturii Iasi

    Evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns la ediția a XIV-a, mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene participând anual la această manifestare. Complexul…

  • 27 aprilie 2016

    „Maeştrii artei interbelice româneşti în colecţiile Muzeului de Artă Iaşi”

    Muzeul de Artă

    Pictura interbelică poate fi considerată perioada de aur a artei româneşti. Exprimându-se în forme ale curentelor artistice europene contemporane, precum post-impresionismul…

  • 18 decembrie 2017 - 18 decembrie 2018

    Prelungirea perioadei de vizitare a expoziției „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice” de la Palatul Culturii

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul de Istorie a Moldovei anunță prelungirea perioadei de vizitare a expoziției „Cucuteni: o incursiune în universul unei…

  • 16 mai 2018 - 20 mai 2018

    Noaptea Europeană a Muzeelor la Palatul „Alexandru Ioan Cuza" Ruginoasa - 19 mai 2018

    Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa

    Evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns la ediția a XIV-a, mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene participând anual la această manifestare. Complexul…

  • 30 ianuarie 2018 - 31 iulie 2018

    Expoziţia foto-documentară „Comunismul în România”

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei vă invită să vizitați, la Palatul Culturii, în perioada 1 februarie – 31 iulie 2018, expoziţia…

  • 19 februarie 2018

    Proiectul cultural-educaţional „Flower Rocks!”

    Muzeul „Poni - Cernatescu”

    Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iași - Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, având ca parteneri Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea…

  • 27 aprilie 2016

    „Sărbătoarea în sat. Spiritualitate şi artă”

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    E​xpoziția „Sărbătoarea: artă şi spiritualitate” surprinde satul în momentele cu încărcătură specială pentru locuitorii săi, când aceștia experimentează dimensiunea…

  • 09 septembrie 2016

    „RetroTehnica”

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

    O expoziție despre evoluția diverselor domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare

  • 27 aprilie 2016

    „Maeştrii picturii româneşti în patrimoniul Muzeului de Artă Iaşi”

    Muzeul de Artă

    Expoziţie organizată în cadrul Proiectului Sistem inovativ de mediere artistică interactivă destinat valorificării patrimoniului de artă al muzeelor din România (SIMAP)

  • 16 mai 2018 - 20 mai 2018

    Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Unirii din Iași - 19 mai 2018

    Muzeul Unirii

    Evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns la ediția a XIV-a, mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene participând anual la această manifestare. Complexul…

  • 04 mai 2018 - 10 iunie 2018

    Expoziţia de pictură și sculptură „Omul pe cale”, semnată de artiștii ieșeni Zamfira Bîrzu, Gabriela Drinceanu, Mihai Pamfil

    Muzeul de Artă

    Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează la Palatul Culturii, în perioada 8 mai – 10 iunie 2018, expoziția de pictură-sculptură…

  • 24 aprilie 2018 - 20 mai 2018

    Expoziţia de fotografie-document „Regina soldat” la Palatul Culturii din Iaşi

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei și Asociația „România Culturală” vă invită să vizitați, la Palatul Culturii, în perioada…

  • 27 aprilie 2016

    „Cotidianul ţărănesc. Inventivitate şi pragmatism”

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    ​Muzeul Etnografic al Moldovei deține o colecție importantă de instalații, între care sunt şi vedete, precum cea mai mare oloiniță din România.

  • 15 mai 2018 - 20 mai 2018

    Târgul Meşterilor Populari (ediția a XIX-a, 18 – 20 mai 2018), pe Esplanada Palatului Culturii din Iași

    Palatul Culturii Iasi

    Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociaţia „ART – Meşteşugurile…

  • 10 mai 2018 - 08 iunie 2018

    ROMÂNIA E ACASĂ. Expoziție foto-documentară „Ioan Petru Culianu”

    Palatul Culturii Iasi

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov vă invită luni, 14 mai 2018, ora 12.00, în spațiul Muzeului Științei și Tehnicii…

  • 15 mai 2017 - 31 decembrie 2018

    „Descoperă misterele Palatului!”

    Palatul Culturii Iasi

    Transformă vizita la Palat într-o aventură: urmează harta, parcurge traseul și descifrează indiciile! Afli codul secret și vei câștiga insigna de „Explorator”.

  • 27 aprilie 2016

    „Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită”

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Muzeul de Istorie a Moldovei deschide expoziția temporară „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, organizată în spațiile care pun în valoare ruinele Curții…

  • 25 martie 2018 - 24 iunie 2018

    Expoziția „Imaginea lumii țesută în lână” la Palatul Culturii Iași

    Muzeul Etnografic al Moldovei

    În cadrul activităților care marchează Centenarul Marii Uniri, în perioada 27 martie - 24 iunie 2018, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”…

  • 11 ianuarie 2018 - 18 decembrie 2018

    DICE: Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ. Ateliere de educație muzeală

    Palatul Culturii Iasi

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași anunță organizarea unor serii de ateliere de educație muzeală, sub genericul DICE: Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ,…

  • 23 aprilie 2018 - 08 iulie 2018

    Prezentare-eveniment la Muzeul Unirii din Iaşi: Sabia de investitură a lui Alexandru Ioan Cuza

    Muzeul Unirii

    În perioada 27 aprilie – 8 iulie 2018, iubitorii de istorie vor putea admira sabia de investitură a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la Muzeul Unirii din str. Alexandru Lăpușneanu,…

  • 27 aprilie 2016

    Instrumente de muzică mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu"

    Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

    Instrumente de Muzică Mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” este expoziţia temporară propusă publicului de acest muzeu, la redeschiderea…

  • 11 mai 2018 - 30 mai 2018

    Expoziția „Colecții și colecționari – Donația prof. univ. dr. Aldea Adrian – Sorin și dr. Aldea Rodica”

    Muzeul Unirii

    Expoziția „Colecții și colecționari – Donația prof. univ. dr. Aldea Adrian – Sorin și dr. Aldea Rodica” va fi prezentată publicului în perioada 16 – 30 mai 2018,…

  • 08 mai 2018 - 30 noiembrie 2018

    ROMÂNIA E ACASĂ. Program expozițional național dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării

    Palatul Culturii Iasi

    Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași este partener, alături de Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Județean Olt și Muzeul Național…

  • 30 august 2016

    „Socializare și divertisment la 1900”

    Muzeul de Istorie a Moldovei

    Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită să vizitați, începând de marți, 30 august 2016, o nouă expoziție, la Palatul…